Kenkien keväthuolto

Pappa, joka tilapäisesti asuu meillä, oli vähän tarponut hangessa ja kastellut kenkänsä. Eipä ollut tavaroissaan kenkienhuoltotarvikkeita, joten minä päätin olla kiltti tyttö ja tehdä ”päivän hyvän työn”.

Kaivoin esille meidän kenkienhoitolaatikon. Ompa se sekaisin.

Tein inventaarion ja heitin kuivuneita kenkäplankkeja pois. Niin harvoin on nämä aineet käytössä, ettei ole tarvinnut uusia aineita ostaa sitten… 20 vuoden. Osassa on Veljekset Keskisen hintalappu, mikä tarkoittaa, että on ostettu 20 vuotta sitten, kun asuimme Ähtärissä! Nuukina ihmisinä tietysti käytämme nämä ensin, ehkä uusia ei edes tarvtse ostaa. Jos siis kestävät vielä toiset 20 vuotta?

Lajittelin tavarat. Löysin pohjallisia, kengännauhoja (minähän en ole ikinä kengännauhoja vaihtanut, koska en ole eläessäni saanut kengannauhoja kiinni). Sitten löysin ehkä tarpeeseen tulevia tuollaisia nahkapaloja, jotka laitetaan kenkään, jos kantapää nousee liiaksi ylös. Muistona menneiltä vuosilta on myös kannankoroke, joita käytin aina siinä jalassa, mikä milloinkin oli lyhyempi. Säästetään nyt sekin, ehkä vielä lonkkaleikkauksia on tulossa…

Kenkäplankkeja löytyi sekalainen lajitelma, suojasuihketta, mokkanahan suojausainetta. Ja onneksi suojahanskat. Ja kalsareista leikattuja rättejä. Miks just kalsareista?

Hyvä järjestys tuli, ehkä vielä vaihdan kannelliseen muovilaatikkoon, koska menisivät pienempäänkin tilaan.

Ensin puhdistus, sitten vahaus

Ja sitten ei kun hommiin. Ensin pitäisi tehdä puhdistus. Vauvojen hiusharja on kyllä mainio, mutta ei sillä lähtenyt kuin irtopöly ja roska. Arvelin, että saattaisin joutua käyttämään saippuaa, mutta kokeilin ensin pelkällä vedellä. Se riittikin.

Sitten valitsemaan plankkia. Aika lailla kuivunut oli musta vaha, mutta sain kyllä tarpeeksi tähän projektiin. Purkin oma sieni oli täysin kulunut, joten kalsarikankaat toimeen! Lopuksi tietysti vielä kiillotus puhtaalla, kuivalla kankaalla.

En saanut aivan toivomaani kiiltoa aikaiseksi, joten lisäsin vielä toista ainetta, nestemäistä, tuollaisesta putkilosta.

Hmmmm…. Ei ne nyt aivan hohtamaan alkaneet, mutta kohtuullinen lopputulos.

Sitten vaan kengät takaisin paikalleen ja kerjäämään kiitosta! Pappalla on toisetkin kengät, jotka näyttävät myös olevan hoidon tarpeessa. Nyt mietin, että tehdäänkö niiden huolto yhdessä vai otanko vain homman itselleni… Näin ne osat vaihtuvat.

Sama homma pitäisi tehdä omille kengillekkin! Sitten talvikengät säilöön ja ompa ne mukava ottaa syksyllä esille, JOS ovat puhtaat ja hoidetut.

Mites sun kengät, plankkaatko usein?

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top