Kierrätystä

Olen kierrätyksen kannattaja. Jo ammoisista ajoista, kun Suomeen alkoi tulla kirpputoreja, olen niissä kierrellyt. Minulle ei ole koskaan ollut ongelma käyttää jonkun toisen ”hylkäämiä” vaatteita. Ongelma on enemmänkin ollut siinä, että kirppareilta ei ole löytynyt tarpeeksi isoja vaatteita. Nyt kun huusholli on rakentunut mieluisaksi, eikä vaihtelu ole mielekästä, en kirpputoreilta etsi sisustustavaraa. Edellisessä kodissamme suurin osa huonekaluista oli kierrätyskeskuksesta.

Kierrätyskeskus

Meillä Uudessakaupungissa on erittäin hyvin hoidettu kierrätyskeskus ja pari kirpputoria. Kierrätyskeskus on kaupungin omistama ja siellä on muutama vakituiseksi palkattu työntekijä ja lisäksi vaihtelevasti kuntouttavassa työtoiminnassa henkilöitä. Olen nähnyt kierrätyskeskuksen kehityksen sen alkuajoista nykyhetkeen ja muutos on huikea. Alkuun tavaraa oli hallissa sikinsokin, kaikki oli ilmaista ja henkilökunta vaihtui tämän tästä. Jos sattui sopivasti paikalle, saattoi löytää huikeitakin antiikkihuonekaluja. Nyt osa tavaroista on myytävänä, vaatteet pääasiassa ilmaisia ja paikka on todella siisti ja miellyttävästi sisustettu. Tavara kiertää nopeasti. En tiedä, mihin ylijäämä viedään.

Käyn kierrätyksessä etsimässä teatterin puvustukseen materiaalia. Se vaatii säännöllistä poikkeamista, aina ei löydy mitään, mutta joskus saattaa tehdä löytöjä. Omia tavaroitani vien säännöllisen epäsäännöllisesti joko kierrätyskeskukseen tai poistotekstiilikeräykseen, mikä toimii samassa rakennuksessa.

Kirpputorille en ole oikein koskaan vienyt omia tavaroitani myyntiin. Lajittelu, hinnoittelu, järjestely ja kuskaaminen on työlästä. Ja sitten on vielä myymättä jääneitten tavaroitten kohtalo ratkaistavana.

Pari vuotta sitten sisareni antoi vinkin valtakunnallisesta – tai taitaapa olla maailmanlaajuinen? – firmasta nimeltään Vähänkäytetty.fi. Tämä kierrättää vaatteita kahdella eri systeemillä. Joko hinnoittelet tuotteet itse tai lähetät sellaisenaan paketin postissa ja vähänkäytetty-firman kirppismestari kuvaa ja hinnoittelee tuotteet puolestasi. Myyntiin voi lähettää vaatteita, kenkiä ja asusteita. Tuotteille on tarkat kriteerit, vain puhdas, ehjä ja hajuton kelpaa myyntiin ja ostajalle vähänkäytetty.fi on turvallinen, sillä tuotteilla on palautusoikeus.

Vähänkäytetty.fi

Ensin kokeilin tuota myy helposti -tapaa. Kokosin ison kasan vaatteita pahvilaatikkoon, vein sen postiin ja jätin vähänkäytetty.fi -yrityksen huoleksi. Omalta tililtäni saatoin seurata kaupankäyntiä, mitkä tuotteet kävivät kaupaksi ja paljonko tienasin – todella helposti. Jälkeenpäin kuitenkin tunsin oloni pettyneeksi, sillä todella hyvää talvivaatetta meni mielestäni alihintaan ja minulle ei vastaavasti kertynyt myyntituloja niinkuin olin toivonut.

Toisella kerralla sain avukseni sisareni ja valitsin myy itse -systeemin. Se kyllä vaatii aikaa ja vaivannäköä, mutta on mielestäni paljon tuottoisampaa. Mittasimme jokaisen vaatteen monesta kohtaa ja lisäsimme huolellisesti materiaalitiedot. Kuvia otimme useita.

Systeemi toimii niin, että tallennan jokaisen vaatteen tiedot järjestelmään ja lopuksi ilmoitan ne firmaan, jossa joku tarkastaa tuotteet. Pari tuotetta hylättiin ja yhteen kohteeseen piti lisätä kuva, kun oli vahingossa lipsahtanut pääkuva pois. Kun tuotteet on tarkastettu, ne numeroidaan tarkkaan yksitellen ja paketti lähetetään ohjeitten mukaisesti varastolle. Ja sitten pääsenkin seuraamaan myyntiä. Hinnan olen itse määrittänyt, mutta siihen toki lisätään vähänkäytetty.fi -yrityksen kulut ja palkkiot.

Aikansa myynnissä oltuaan tuotteiden hintoja alennetaan ja lopulta voit itse päättää, palautetaanko myymättömät sinulle vai lahjoitetaanko hyväntekeväisyyteen. Edellisestä satsista ei ole montaa tuotetta jäänyt myymättä, joskin viimeinen, useamman kerran alennettu hinta on jo todella pieni.

Tähän myyntitapaan olin tyytyväinen, tavara kävi kaupaksi ja minullekin kertyi vaivanpalkkaa. Nyt olen lähettämässä uuden satsin, tällä kertaa taas talvivaatetta. Olen tarkkana siitä, että lähetän vain sesongin vaatetta. Kesävaatteet varastoin itselläni ja laitan myyntiin hyvissä ajoin ennen ensi kesää.

Tässä esimerkki, miten laitamme tiedot järjestelmään. Monta kuvaa.

Miranella -merkkinen jakku. Väri viininpunainen, kankaassa kudottu kuvio. Materiaali silkin tuntuista, 50 % polyesteriä, 50 % Nylonia. Koko 52. Pituus olalta 70 cm, helmassa pienet halkiot. Kai-kai 2 x 67 cm. Hiha vajaamittainen, pituus olalta 50 cm, kun hihansuu on käännetty, kts. kuva. Olkatoppaukset. Metallinapit. Irroittettava rintaneula. Hinta 15 €.

Kyseessä on siis tämä jakku:

Nyt laitan paketin postiin ja sitten saankin alkaa seurata myyntiä. Lähettämäni vaatteet – tällä kertaa vain vaatteita – ovat tavallisia, ei mitään huippumuotia, mutta etuna isot koot. Hinnat ovat maltillisia 5 – 35 €. Mukana muutamat uudet Laurie-housut, uusi trikoomekko ja joitain uudenveroisia vaatteita. Niin, itse saan määrittää vaatteen kunnon: uusi/käyttämätön, vähänkäytetty, hyvä, ok.

Järjestelmä vaatii tarkkuutta. Kun lisäät tuotteen, pitää tietyt ominaisuudet osata laittaa juuri oikealla tavalla, materiaali, merkki, koko jne. Mutta kun tarpeeksi usein tuota tekee, sinusta tulee kirppismestari! Ja muuten, voit hakeutua kirppismestariksi lisäilemään toisten tuotteita myyntiin ja silloin saat tietysti oman osuutesi myyntituotosta.

Kierrätystapoja on monia ja tässä oli yksi tapa päästä eroon hyvästä vaatetavarasta.

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top