Suomi-sukat miehelle

Sain tilauksen – nuori mies, koululainen, halusi Suomi-sukat. Jalan koko 43 ja ihan tarkkaa käsitystä ei ollut hänellä siitä, mitä sukassa pitäisi olla, mutta sinistä ja valkoista. Itse ehdotin Suomen lippua.

En ole taitava kirjoneulesukkien neuloja, joten tämä tilaus oli hyvää harjoittelua. Sitä lippua sitten väsäsinkin kuuden sukan verran, eli neuloin kolme paria hiukan erilaista Suomi-sukkaa.

Ensimmäinen sukan varsi meni purkuun, kun kysyin mieheltäni mielipidettä. Olin tehnyt Suomen lipun väärin päin. Nyt ne liehuvat kaikissa sukissa oikein. Täytyy vaan muistaa neuloessa, että kun sukan suusta aloitetaan kuvio, niin silloin kuvio tulee ”väärin päin”, jotta jalassa on oikein päin.

Tein kaikki kolme paria eri langoista,

Kolme eri lankavaihtoehtoa

Valitsin näihin sukkiin langan värin vuoksi. Yksivärinen Suomen lipun sininen löytyi Teeteen Pallaksesta (Salla on meiltä loppuunmyyty), Gjestalin Maijasta (Jannesta olisi tullut turhan paksut) ja lisäksi halusin yhdet tummemmat, Menitan Pia-lagasta oli jäljellä juuri kaksi kerää.

Kaikkia riitti 2 kerää, eli 100 g. Tuo Pia on jo poistunut markkinoilta ja oli se oli hiukan paksumpi, joten lisäsin siihen jalkaterään valkoisia raitoja.

Sukan ohje on omasta päästä. Loin 52 silmukkaa, neuloin resoria n. 5 cm ja sen jälkeen vaihdoin sileään neuleeseen. Näistä kuvista varmaan saa käsityksen raitojen riveistä ja lipun silmukoistakin. Mutta jos kaipaat selkeämmän piirustuksen, voin sellaisen tehdä.

Lippuja on kahdenlaisia, muutaman silmukan erolla.

Ennen kantapäätä neulon vielä esim. 3 cm resoria, jotta sukka pysyy paremmin nilkan kohdalta paikallan.

Kantapäästä kannattaa tehdä tarpeeksi iso

Kantapään teen puolipatenttia ja otan siihen 2 silmukkaa enemmän kuin peruskantapään ohje sanoo. Kun joka puikolla on 13 silmukka ja kantapäähän tulisi siten 26 silmukkaa, mutta mutta minä varaan 28 silmukkaa, jotta kantapäästä tulee leveämpi. Teen siitä myös hiukan korkeamman. Kun silmukat kantalapun reunoilta on poimittu ja yksi kerros neulottu, siirrän puuttuvat silmukat ”takaisin” jalkapöydän puikoille.

Kärkikavennus on minun sukissani AINA niin, että kavennan joka puikon lopussa 2 yhteen. Ensin 2 kerrosta väliä, sitten yksi valikerros, kunnes puikolla on 8 silmukkaa, jonka jälkeen kavennukset joka kerroksella. Hyvä tulee niinkin.

Ja vaikka tässä puhun puikolla sitäjatätä, neuloin nämäkin sukat looppaamalla, eli ylipitkällä pyöröpuikolla. Koko taisi olla 3.0 mm.

Tällaiselle ei-kirjoneulesukkia-neulovalle tämä malli on kiva, hiukan haastetta, mutta ei liikaa päänvaivaa. Sukasta tulee istuva.

Tykkäätkö?

Kerroin alussa, että tämä oli tlaus nuorelle miehelle. Hän valitsi näistä kaksi tumminta. Kirkkaimman sininen jäi vielä myyntiin. Ja lisää neulon…

Pellavasydämen Mervi

1 ajatus aiheesta “Suomi-sukat miehelle”

  1. Mielestäni vielä kauniimpi ja jalkaterään istuvampi on sädekavennus, eli kavennetaan sukan keskellä ja lopussa.
    https://kantalappu.fi/sadekavennus/

    Kantapäästä olen täysin samaa mieltä, leveä ja riittävän korkea kantapää istuu parhaiten. Oletko kokeillut ranskalaista kantapäätä?
    https://kantalappu.fi/ranskalainen-kantapaa-ohje/
    Ja sukka kestää parhaiten kun neuloo tiivistä neulosta. Minulla on napakka käsiala ja jos suosituspuikkokoko 3 mm, 2,75 paremoi ja sukka kestää. Mieluummin sitten silmukoita lisää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top