Pitsiset säärystimet

Olen tullut vanhaksi ja palelevaksi. Jalat varsinkin on talvella jääkalikat. Olen jo oppinut käyttämään yötä ja päivät villasukkia, mutta nilkat palelee… Joulun kiireneulomusten jälkeen päätin neuloa ihan itselleni säärystimet. Mieluiten neulon yksinkertaisia malleja ja pitsineuleista tykkään. Otin kuvion jostain aiemmin neulomistani villasukista ja lähdin etenemään ylhäältä alaspäin ajatellen, että matkan varrella kehittelen kavennukset. Ihan täsmälleen omille pohkeilleni sopivat tulikin.

Yleensä olen tehnyt säärystimet ja pitkät polvisukat vaan suoraa pötköä, mutta nyt siis sen verran enemmän haastetta, että otin paksut pohkeeni huomioon.

Laadukas lanka

Valitsin Teeteen Pallas -langan, jota meillä on edelleen loppuunmyynnissä, kun vaihdoimme Janneen ja Maijaan. Pallas on Maijan paksuinen ja siis myös Novitan Nallen kanssa yhtä ohut. Neuloin looppaamalla pitkällä ChiaoGoon ihanilla ”ferrareilla” ja koko oli jotain 3.00 mm:n luokkaa.

Lankaa kului 145 grammaa, eli 3 kerää riittä juuri ja juuri.

Summanmutikassa loin 100 silmukkaa yläreunan resoriin ja se osoittautui koko lailla hyväksi. Ehkä aavistuksen löysä, mutta kun pitsikuvioon tulee reikiä, voi yläreunaan pujottaa nauhan tai kuminauhan, jos näyttäisi, että alkavat valua.

Mun pitsikuvio menee näin:

Silmukoita 8:lla jaollinen määrä. !00 ei kylläkään ole, mutta keksin sitten tehdä ylimääräisillä 4 silmukalla sukan taakse keskelle ”sauman”. Tiedäthän, että olen laiska purkamaan!

Tähän saumankohtaan tietysti kohdistin kavennuksetkin ja jatkoin sitä aivan nilkkaan asti. Saumasäärystimet siis!

Ja se kuvio: kohdistetaan samoin kuin resorin 2 oikein, 2 nurin.

2 nurin, langankierto, ylivetokavennus, 2 nurin, 2 yhteen, langankierto, 2 nurin jne… koko kerros ja lopuksi niillä ylimääräisillä silmukoilla vielä 2 oikein. Sitten kaksi (tai kolme, jos haluat ”huilata” kauemmin) välikerrosta eli 2 nurin, 2 oikein ja sitten taas reikäkerros.

Neuloin ensin suoraa 15 cm ja sitten aloitin kavennukset – vähän miten sattuu ja kummassakin säärystimessä vielä erilailla, kun en ihan muistanut miten olin tehnyt.

Kavennukset tulivat 10 cm matkalle ja sitten jatkoin taas suoraa pötköä. Tässä vaiheessa silmukoita oli jäljellä 76. Kun pituus oli 35 cm, aloin neulomaan alareunan resoria. Koko säärystimen pituus on n. 40 cm. Minulle sopivat.

Ainakin näin sukkahousujen päällä pysyvät mainiosti ylhäällä ja lämmittävät niin mukavasti. Nyt haluaisin tehdä toiset, kunhan osaan päättää, minkä väriset. Samalla mallilla tietysti, kun olen tämän oppinut!

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top