Kaksi villatakkia

Ennen tätä islantilaisneulebuumia en muista koskaan neuloneeni villatakkia. Paitsi lapselle vauvanuttuja. Nyt kun ’”tuli muotiin” steekkaus, jolloin takki neulotaan pyörönä ja leikataan edestä auki, olen tehnyt kolmekin villatakkia. Mutta nämä kaksi, jotka tässä esittelen, olen neulonut vanhanaikaisesti edestakaisin neuloen.

Ai niin, olinhan neulonut tämän pörröneuleisen villatakin, jonka esittelin tässä postauksessa. Sekin tehtiin edestakaisin.

Tilaustyö

Hyvä asiakkaani muualta päin Suomea lähetti toiveen villatakista. Hän oli löytänyt mieleisen ohjeenkin valmiiksi. Ohje oli vanhassa lehdessä: Suuri Käsityökerho vuodelta 1979. Väriksi hän valitsi saman kuin ohjeen kuvassakin. Minä ehdotin langaksi Gjestal Jannea. Se on laadukas sukkalanka, jonka pesuominaisuudet ovat hyvät.

Täytyy myöntää, että tuon kuvan näkeminen aiheutti pienehkön paniikin, sillä niin suuritöiseltä työ vaikutti. Mutta miten syödään elefantti? Pala kerrallaan…. Niinpä aloitin hihasta ja etenin täysin ohjeen mukaisesti. Sattui nimittäin niin mukavasti, että lanka ja asiakkaan antamat mitat täsmäsivät ohjeeseen.

Ja tällainen on lopputulos, eikö vain ihan kuvan mukainen?

Tämä mallinukke on vähän isompi, joten helma jää hiukan vaille. Etureunassa on kaksi neppiä pitämässä takkia kiinni.

Upotettu tasku

Yksi uusi asia tuli tässä opeteltavaksi, nimittäin tuo upotettu tasku. Eipä ollutkaan ollenkaan vaikea. Siinä jätetään ensin silmukat odottamaan taskunsuuta, luodaan erillisenä uudet silmukat taskun pohjaksi ja neulotaan taskun verran irrallinen läppä ja ja lopulta tetaan taskunpohjan silmukat työhön odottamaan siirrettyjen taskunsuun silmukoiden tilalle ja jatketaan miehustaa. Lopuksi otetaan nämä taskunsuun odottamaan jätetyt silmukat puikolle ja neulotaan reunus ainaoikeilla silmukoilla. Taskunpohja ommellaan nurjalle ja kiinnitetään taskunsuun päät.

Raglankavennukset oli helppo tehdä ohjeen mukaisesti ja kaulus samoin. Sivusaumoja Tässä ei ole, vaan miehusta neulotaan yhtenä kappaleena kainaloihin asti. Tässä vaiheessa yhdistettiin hihat miehustaan ja jatkettiin raglankavennuksilla aivan kauluksen loppuun asti. Eli yhtään saumaa ei tullut ommeltavaksi. Tainoh, kainaloiden alussilmukat yhdistin kolmen puikon menetelmällä.

Lankaa kului 720 g ja langan hinnaksi 15 x 3,80 eli 57 €. Toivon sydämestäni, että asiakas on tyytyväinen tähän työhöni. Tätä kirjoittaessani se on postissa matkalla toiselle puolelle Suomea. Uudestakin takkitilauksesta oli jo puhetta.

Miten näitä neuletakkeja nyt kysytäänkin… Tämä toinen takki – tai siis kolmas tilaus – on tyystin erilainen. Tähän ei asiakkaalla ollut ohjetta, eikä ihan tarkkaa mielikuvaakaan, mutta sen sijaan hänellä oli langat itsellään. Seitsemän Veljestä -lanka ei kuulu ollenkaan lempilankoihin. Oli todella haastavaa miettiä, miten saan eri väriset langat riittämään ja sointumaan ”nätisti”.

Tässä vaiheessa takista puuttuu vielä napit. Takista tuli hivenen liian iso ja olkapäät roikkuivat turhan alhaalla, kun tarkoitus oli tehdä istuva. Niinpä pienensin takkia istuttamalla hihat uudestaan ja ompelemalla sivusaumat koneella. Ylimääräisen saumanvaran leikkasin pois. Nyt takki oli asiakkaalle aivan täydellisesti istuva. Toisin kuin tässä kuvassa, kun olen laittanut sen vähän huolimattomasti nuken päälle….

Tämäkin takki on siis sukkalangasta, varmasti lämmin ja konepesun kestävä. Nykyäänhän 7 veljestä lanka tahtoo pesussa nukkaantua, mutta luulen, että nämä langat olivat vanhempaa versiota, jolloin laatu oli hivenen parempi.

Ps. Tällä kertaa posti oli ripeä, sillä ruskean takin omistaja sai paketin jo seuraavana päivänä lähettämisestä. Sain tekstiviestin, että takki on kaikin puolin hyvä, sopivan kokoinen ja mieluinen väriltään. Huh! Silloin kun tilaustyötä ei päästä sovittamaan, jää viimeiseen asti epävarmuus onnistumisesta. Kiva, kun asiakas antaa palautetta!

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top