Kun ohjeessa on erilainen lanka

Islantilaisia kaarrokepuseroita tehdään pääsääntöisesti kahdesta islantilaisesta langasta, Lettlopista ja Alafosslopista. Alafosslopi on kaksi kertaa niin paksua kuin Lettlopi. Kirjassa Islantilaisia neuleita on ohjeita molemmille langoille ja aika usein tulee pettymys, kun löytää kivan mallin, mutta ohjeessa on erilainen lanka, kuin mistä haluat puseron tehdä. Kun näin käy asiakkaalle, yritän hienovaraisesti saada selville, miten harjaantuneesta neulojasta on kyse, sillä tottumattomalle voi ohjeen soveltaminen olla hankalaa, jollei lopputuloksen kannalta mahdotontakin. Itsekin mieluummin neulon samanpaksuisesta langasta kuin ohjeessa mainittu, jotta vältyn kaikenlaiselta säätämiseltä. Tällä kertaa se ei onnistunut.

KUN OHJEESSA ON ERILAINEN LANKA

Asiakas tuli tilaamaan puseroa ja pitkään pohdittuaan päätyi Lettlopi -lankaan, koska siitä neulottu pusero ei olisi liian paksu. Valmista puseroa hänen haluamassaan värissä ei ollut, joten aloimme puhua tilaustyöstä. Malleja katselimme pitkään ja hartaasti ja asiakas mieltyi malliin Oksa, koska ”siinä on paksummat kuviot”. Vaikka kuinka yritin saada mielen muuttumaan, ei auttanut – ja asiakashan on aina oikeassa. Niinpä joutuisin säätämään: ohje on paksulle langalle, mutta pusero tehdään ohuesta.

Onnekseni minulle oli valmiina oikean kokoinen pusero, johon saatoin verrata työtäni. Tässä pusero, johon asiakas ihastui, sininen, paksummasta Alafosslopista neulottu, mutta liian pieni. Etualalla Lettlopista valmistuva hiha, väri ei ole aivan sama ja kuvioista tulee pienemmät, tottakai.

Ratkaisin ongelman siten, että otin silmukkamäärät Riddarin mallista ja sen isoimmasta koosta, koska tavoitteena oli kokoa 54 oleva pusero. Olin näitä riddareita tehnyt jo monta, joten kaarrokkeeseen mennessä ei ollut ongelmaa. Mutta sitten… Tiesin toki, että jos noudattaisin ohjetta suoraan tuosta Oksasta, joka siis on Alafosslopille, puserosta tulisi aivan liian pieni. Onnekseni molemmissa on 8:lla jaollinen kuvio, joten toistin kuvioita vaan tarpeeksi monta kertaa.

Mutta se ei pelkästään riitä, että silmukoita on tarpeeksi, sillä kaarrokkeesta tulee liian matala, jollei kerroksia tee lisää. Summanmutikassa lisäilin kerroksia niihin  väleihin, mihin kerroksia muutoinkin tuli useita samanlaisia. Aina välillä mittailin isoon riddariin, joka oli mallina oikeasta koosta. Vähän kyllä jännitti lopputulos, mutta hyvä siitä tuli.

Vain yhteen kaikista tekemistäni paidoista olen tehnyt korotetun niskan, eli lyhennetyt kerrokset. Kummasti vaan sekin oli unohtunut, mutta sain senkin mielestäni ihan hyvin onnistumaan. Näin tehden pusero istuu paremmin, eikä nouse kurkkuun. Ensin kuva edestä ja sitten takaa…

Kadehdin niitä neulojia, joiden työ jälki on heti tasaista. Minun puseroni näyttää kuhmuraiselta, mutta onneksi voin jo luottaa siihen, että viimeistelykastelun jälkeen silmukat hakevat paikkansa ja pinta on tasainen.

Tuossa yllä on ensin Lettlopi ja alla Alafosslopi. Kuvia vertaamalla pystyy ehkä näkemään, miten paljon olen kerroksia lisäillyt.

Nyt muuten löysin kätköistäni nyörin stopparit – niillä pysyy työ puikoilla.

Ja tähän vielä kuva, jossa vasemmalla on Alafosslopista neulottu Oksa ja oikealla Lettlopista sama malli, mutta eri värit ja lisätyt silmukat ja kerrokset.

Mieheni suostui malliksi. Hänellä on vähän toppausta puseron alla, sillä se on aivan liian iso hänelle. Mutta toivottavasti mieluinen tilaajalle ja sopiva lahjan saajalle.


Meillä on Pellavasydämessä kumpiakin lankoja hyvät valikoimat, Lettlopista 40 väriä ja Alafosslopiakin 12 väriä. Verkkokauppa ei ihan vielä ole valmis – olen kyllä oman osani tehnyt, joten nyt lankatilaukset tehdään vielä viesteillä tai sähköpostilla mervi.lamminen@outlook.com.

Pellavasydämen Mervi

 

2 ajatusta aiheesta “Kun ohjeessa on erilainen lanka”

  1. Hei! Olisiko teillä Alafosslopia 1233 6 kerää ja vaaleampaa sinistä esim. 9958 tai 0008 2 kerää?
    Tai onko teillä ylipäänsä mitään Alafosslopia?

    Toiveikkaasti kysellen
    Kristiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top