Ihana pörröinen neuletakki

Sain asiakkaalta tilauksen. Neuletakin ohjeet olivat tarkat ja täytyy myöntää, että koin työn aika haastavana. Neule ei saisi kutittaa, mutta sen pitäisi olla pörröinen ja ohut. Mohairia siis. Väriksi asiakas halusi beigen. Meidän lankavalikoimista ei sopivan vahvuista lankaa löytynyt, joten lähdin etsimään netistä. Valinta osui Dropsin Alpaca Silk- lankaan, joka on 77 % alpacaa ja 23 % silkkiä. Tästä asiakas valitsi värin nro 4 (vaalea beige)

Dropsin Alapaca Silk

Langassa on puikkosuositus 5 mm, mutta minä käytin 4,5 mm, koska niitä puikkoja minulla oli monet. Resorin neuloin 1 o 1 n pienemmillä puikoilla, taisi olla 3.0 mm.

Dropsin Alpaca Silk

Asiakas kuvaili neuletakkia siten, että sen pitäisi olla boho-tyylinen, runsas, höytyväinen, palmikkoa ja pitsiä… Selaisin kaikki kymmenet, kymmenet ohjelehdet omasta kirjastostani ja netistä kaikki mahdolliset sivut ja ihan täsmälleen haluttua ei löytynyt – varsinkin, kun lanka oli jo valittuna. Lähdin loppujen lopuksi itse säveltämään. Lähettelin asiakkaalle ideakuvia ja niistä pääsinkin hyvin jäljille, mitä lähden toteuttamaan.

Olen parin vuoden aikana neulonut yli 30 puseroa ja villatakkia, joten vähän oli silmukkamääristäkin käsitystä. Toki myönnän, ettei kaikki ihan ensiyrittämällä onnistunut, ja ikäväkseni totesin, että tämä pörröinen lanka on kyllä lähes mahdotonta purkaa.

Pyysin asiakkaalta hänen puseronsa, josta saan koon määritettyä.

Asiakas toivoi neuleesta v-aukkoista ja ratkaisin kaventamisen, kuten kuvassa alla. Pidin reunimmaisen palmikkorivin ”ehjänä” ja tein kavennukset sen takana. Mielestäni tämä oli onnistunut ratkaisu.

Ihan ensimmäisessä sovituksessa todettiin, että neule on pääntieltä liian avara ja hihat vähän liian pitkät. Toista hihaa jouduin vähän purkamaan, mutta miehustan liiallisen avaruuden ratkaisin niin, että otin olkasaumoista muutaman sentin enemmän sisään ja ompelin saumanvarat kiinni, jolloin muodostui vähän niinkuin olkatoppaukset. Tämä napakoittaa neuleen olkia, kun tarkoitus oli saada istuvat hihat, eikä toivottu olkasauman laskeutuvan.

Toisessa sovituksessa (jolloin luulin työn olevan jo valmis) todettiin nappilistan olevan liian tiukka ja se kiristää neuletta. Lisäksi ylimmäinen nappi oli liian ylhäällä ja aivan turha. Jouduin siis purkamaan nappilistan. Harmillista puuhaa…. Noh, lopputulos oli vaivan arvoinen. Mutta siitä korjatusta versiostapa minulla ei olekaan kuvaa.

Asiakas oli tyytyväinen ja minäkin olin. Neule on juuri sellainen, miksi sen yhdessä suunnittelimme. Hinta tälle työlle, sisältäen langat, tuli 250 €. Tästä maksan alvin ja muut yrityksen kulut. Aikaa meni noin kuukauden verran, ottaen huomioon, että siihen sisältyi lomamatka. jolloin työ ei edistynyt ollenkaan. Mutta tunteja kului kyllä monta kymmentä. Aikaa kului myös nappien valintaan! Kävin kaikki omat – sadat – napit läpi, muttei oikeaa vaan tahtonut löytyä. Lopulta valitsin suikulat, vähän niin kuin duffelin napit, mikä oli asiakkaan alkuperäinen toive.

Lankaa kului ihan hiukan vaille 200 gr, eli todella kevyt on tämä pörröneule. Eikä kutita! Minulla on varastossa toiset langat tätä samaa väriä, että jos joku innostuu samasta, niin ota yhteys…

Tästä kuvasta voit hyvin kopsata tuon neulekuvion.

Yksi kuvio vie 16 silmukkaa: 2 n, 6 silmukan palmikko, 2 n, lk + ylivetokavennus, 2 oikein yhteen + lk, 2n

Nyt minulla on melkein valmiina toinen tilaustyö – neuletakki sekin, mutta täysin eri tyyppinen. Kolmas tilaustyö on vasta suunnitteluasteella, odottelen ohjetta, mikä on jostain vanhasta käsityölehdestä. Langan asiakas on jo valinnut. Saapa nähdä…

Ja hei, tämän artikkelin ansio kuuluu Tuulalle, joka oli aivan ainut edelliseen postaukseeni kommentoinut. Hän on kaivannut postauksiani ja tässä se tuli! Kiitos Tuula tsempistä, ehkäpä pääsen vauhtiin?

4 ajatusta aiheesta “Ihana pörröinen neuletakki”

  1. Hei rva Pellavasydän! Dropsin Alpaca Silk on minullekin tuttu lanka. Virkkasin siitä kultahääpäiväpuvun, samalla mallilla, jolla kävelin vihille 27.12.1969. Ensimmäisen pukuni virkkasin oikein nailonisesta langasta, sellaisesta, joka ei häviä ikinä kaatopaikaltakaan. Dropsin Alpaca Silkistä olen kutonut parikin neuletta. Ei kutita eikä pistele.
    Kauniin villatakin olet taas saanut asiakkaallesi! t. Rva Myttynen, joka muistelee.
    Hyvää syksyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top