Tusseladd-paita

Olen jo monen monta kertaa päättänyt, että islantilaiset villapaidat saa riittää. Olen neulonut niitä ehkä kolmisenkymmentä. Ja aina vaan innostun uudestaan. Nyt inspiroiduin syksyisistä väreistä, vaikka ne eivät itselleni sovikaan. Puodissa on esillä useampi -yllätys, yllätys – sininen paita, muttei yhtään ruskan väristä. Lisäksi minulle sattui tilauksessa jokin ”näppäilyvirhe” ja muutamaa väriä tuli ehkä yli oman myyntitarpeen. Tässä viimeisin neulomani islantilainen villapaita, vai onko se sittenkin norjalainen?

Ei taida moni olla yhtä onnekas kuin minä, kun saatan illalla iltauutisten aikaan todettuani, ettei ole mitään käsityötä keskenräisenä, avata oven ja mennä valitsemaan lanka. Minä voin, koska työpaikkani ja siis lankapuotini on oven aukaisun takana. Lisäksi minulta löytyy monta ohjekirjaa ja lehtiä vielä enemmän. Valinta osui tällä kertaa Linka Neumannin Norjalaisia villapaitoja -kirjan Tusseladd-paitaan ja sen paksuun versioon.

Ohje on tehty langalle Hillesvåg, Joka on saman paksuinen kuin Alafosslopi, jota minä käytin. Vaihdoin vaan värit keskenään niin, että päävärinä käytin Alafosslopin Meripihkaa 9971 ja kaksi muuta väriä ovat Ylämaan vihreä 1230 ja kullankeltainen 9964. Tein koon S mukaisesti ja lankaa kului minulla hiukan vähemmän kuin ohjeessa, kun koko paita painaa 638 g. Pääväriä kului vajaa 5 kerää, vihreää ja keltaista vajaat kerät. Minä en laittanut kuviota hihoihin ja helmaan ja tein hihoista hiukan lyhyemmät kuin ohjeessa. Nyt en pysty kokeilemaan paitaa, koska se ei minulle mahdu, mutta luulenpa, että hihat ovat juuri sopivat.

Rinnanympärys tässä valmiissa paidassa on 96 cm ja hiha olalta 74 cm. Ohjeesta poiketen en tehnyt korkeaa kaulusta, mutta tein niskaan lyhennetyt kerrokset, jotta paita istuisi paremmin.

Alla näet taakse tehdyt lyhennetyt kerrokset, mikä siis nostaa niskasta puseroa ylemmäs kuin edestä (kuva yllä)

Olen aina ihmetellyt, kun neulojat pähkäilevät muka-epäonnistuneen puseron kanssa, että purkaako kaarroke…. kun itse en mitenkään malttaisi niin tehdä. Mutta tämän puseron kanssa kyllä loppuun asti epäröin. En päätellyt kaarrokkeen lankoja ennen viimeistelypesua, kun ajattelin, että ehkä joudun sen purkamaan. Mutta niinkuin nykyään sanotaan, pitäisi vaan ”luottaa prosessiin”. Tiedän kokemuksesta, että minun kaarrokkeeni ovat neuloessa koppuroita ja näyttävät kireiltä ja kuhmuraisilta, mutta jo pääntien resoria neuloessani näen, että tilanne helpottuu ja lopulta kuivuttuaan neule on aivan tasainen. Niin kävi tässäkin. Ensin kuvat heti valmistuttua:

Viimeistelypesu todella kannattaa

Kuvio näyttää olevan kireällä, muttei ole. Lankajuoksut on kyllä riittävän pitkät, mutta jotenkin tuo epätasaisuus johtuu kovin löysästä käsialastani. Sitten kastelu ja muuten, väriä ei lähtenyt juuri nimeksikään…

Kuivuminen kestää kyllä kauan, useamman päivän…

En huomannut ohjetta valitessani, että tässä mallissa kulkee kolme lankaa yht’aikaa kaarrokkeessa, mikä tarkoittaa, että hartioiden kohtaan tulee TODELLA LÄMMIN neule!

Lankadominanssi

Kun kuljettaa kolmeakin lankaa yht’aikaa työssä, on tärkeää muistaa pitää kiinni lankadominanssista. Se tarkoittaa lankojen järjestystä.

Voit katsoa ohjeen Esim. täällä.

Tässä kuvassa näet, miten paljon vaikuttaa, kumpi lanka kulkee edessä. Katso vihreää viivaa kuviossa. Alempana, piirtämäni vihreän nuolen kohdalla olen jättänyt vihreän taakse ja oranssi kulkee edessä. Tällön vihreä uppoaa kuvioon. Sitten vaihdoin toisinpäin. Punaisen nuolen kohdalla vihreä kulkee edessä ja oranssi takana. Nyt vihreä nousee kunnolla, paremmin, esille..

Tämä paita tulee puotiin esille, malliksi. Paljon paitalankoja myyneenä tiedän kokemuksesta, että asiakkaan on helpompi valita mallia ja väriä, kun on vähän osviittaa, malleja esillä. Ja muuten, meillä Pellavasydämessä on hurjan hyvä valikoima islannin villalangoista. Kaikkia Suomessa saatavissa olevia värejä löytyy sekä Lettlopista että Alafosslopista. Tästä pääset verkkokauppaan.

Pellavasydämen Mervi

ps. seuraava Alafosslopi -paita on jo viittävailla valmis….

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top