Isoäidin neliöistä

En ole koskaan kuvitellut tekeväni mitään isoäidinneliöistä. Jotenkin niihin liittyvä värien yltäkylläisyys on kyllä kaunista, mutta en halua itselleni mitään vaatetta tai edes asustetta isoäidinneliöistä. Nyt kuitenkin huomaan, että tekniikka on pullahtanut esiin ja monet virkkaavat isoäidinneliöitä. Miksen siis minäkin? Tai, jos ihan rehellinen olen, niin ajattelin taas kerran tehdä jotain malliksi ja inspiraation lähteeksi asiakkailleni.

Nythän ilmestyi myös Novitan virkkauslehti, joka on täynnä isoäidinneliöistä virkattuja töitä. Sekin innosti itse kokeilemaan.

Niinpä minä pienen tuumauksen jälkeen aloitin projektin, jonka tiesin työlääksi. Paloja olisi paljon, samoin lankojen päättelemistä. Langaksi valitsin ilman muuta puuvillalangan, vaikka jälkeenpäin kyllä tuli mieleen, että villalangasta saisi ehkä nopeammin valmista. Mutta kun putiikissani tarvitaan ideoita kesäkäsitöiksi ja puuvillalankoja meillä on…. paljon…

Kun itselleni suunnittelen, on väritys aina sininen. Hetken sovittelin sävyjä ja päädyin komboon sininen, hopeanharmaa, valkoinen ja pinkki. Kokeilin myös liukuvärjätystä langasta, Langat ovat Cataniaa, Capria ja Scheepjes’ia, jotka kaikki ovat samanpaksuisia, ehkä jopa samaa lankaa eri vyötteellä?

Alkuun tein summanmutikassa eri langoista tilkkuja oppiakseni tekniikan mahdollisimman jouhevaksi ja nopeaksi. Pian tuntui siltä, etten halua tehdä perinteistä, sillä siinä lanka katkaistaan yhtenään. Tein siis yksivärisiä, vaikka ei ollut mitään ajatusta, miten niitä yhdistelisin.

Myöhemmin opin tuon lankojen vaihdon ja päättelyn työn edetessä, joten voi olla, että palaan sittenkin alkuperäisen isoäidinneliön ideaan.

Miten yhdistää eri värejä?

Nyt tein vähän hahmotelmia, miten näitä erilaisia tilkkuja voisi yhdistellä.

Eipä tuo viimeisen kuvan hassumpi ole, kun kaikkia muita on mukana. Jälkeenpän kuvaa katsoessani olen ihan tyytyväinen, sillä vaikka laitoin palat summittain, näyttää nuo ”perinteiset” olevan nätisti symmetriassa. Muut onkin sitten miten sattuu.

Luin ohjeita ja tiesinkin, että Virpi Siira on askarrellut paljon virkkauksen ja erityisesti isoäidinneliöiden parissa. Esim. täällä on tarkka ohje.

http://omakoppa.blogspot.com/2011/03/virkkausohje-isoaidin-nelio.html

Hassua – ja kuten alussa mainitsiin – olin varma, etten koskaan tee isoäidinneliöistä mitään ja olin jo päättänyt myydä tämä kirjan, mutta onneksi en. Siitäkin saa ideoita. https://www.wsoy.fi/kirja/virpi-siira/oma-koppa.-nelio/9789510409572

Juuri nyt työni on siinä vaiheessa, että pitäisi päättää värien kombo, etten turhaan tee sellaisia paloja, jotka eivät tule käyttöön. Paitsi että kyllä niistä ylijäämistä voi sitten yhdistellä kassia, pantaa tai muuta sellaista…

Jos kiinnostaa, mitä paloista lopulta sain aikaiselksi – vai jäävätkö ne keskeneräisten koppaan – niin pysy kanavalla!.

Pellavasydäme Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top