Balaclava

Olen pahoillani, että viime viikonloppuna blogissani oli ongelmia, jotka estivät lukijoiden pääsyn sivustolle. Nyt ne lienee ratkaistu.

Olen kovasti paleleva ihminen, mutta onnekseni sisällä viihtyvä. Näillä, tämän talven kovimmilla pakkasilla, minun ei ole tarvinnut ulos mennä, koska työ on kodin yhteydessä. Mutta silti neuloin balaclavan. Piti oikein googlettaa, mikä balaclava on.

balaclava:

huppupipo, kommandopipo, kypäräpipo, hiihtopipo

Idea tähän lähti uudesta Novitan Kevät lehdestä. Oikein mitään muuta kiinnostavaa siinä lehdessä ei sitten ollutkaan. Neulottuja bikineitä, ei, ei, ei.

Koska en käytä Novitan lankoja (vaan tietysti oman puodin tarjolla olevia) niin jouduin vaihtamaan langan. Tässä ohjeessa käytettiin Novitan Syli ja Novitan Tuuli -lankoja. Tuo syli on 50g = 80 metriä. Lanka jonka itse valitsin, on kutittamaton merinovilla.

Peo 30 Merino Silke on ihana lanka, mutta hivenen ohuempi kuin ohjeen lanka, tässä 50 g = 100 m. Toiseksi valitsin Tilia filcolanan, josta tulee aivan hiven pörröisyyttä. Neuloessa sitä ei oikeastaan edes huomaa, mutta lopputuloksessa on kyllä sellainen ”pörröpilvi” kun sivusta katsoo. Vielä paremmin olisi värin puolesta sopinut Austerman Kid Silk, mutta valitsin tuon Tilian siksi, että se näyttää jäävän hyllyyn hintansa vuoksi.

Lankaa tähän kului merinovillaa 2 kerää ja pörröä vajaa kerä.

Ohjeesta poiketen tein koko balaclavan yhdellä värillä. Eikä nuo päälaen kavennukset ehkä menny ihan ohjeen mukaan, mutta hienosti istuu kyllä. Koska minulla oli tätä lankaa vain kaksi kerää ja ohjeen mukaisesti lankaa kuluisi 200 g (!) niin ennakoin langan riittävyyden neulomalla alareunasta hivenen lyhyemmän. Lopulta löysin jämäkerän aivan samaa väriä, joten olisin voinut tehdä pidemmänkin, höh.

Tupsua en laittanut, mutta tässä kuva, jossa tupsu keikkuu irrallaan pipon päällä – ja kaksi muuta vaihtoehtoa kierivät pöydän alle….

Tuo silmän reikä on ihan helppo tehdä. Neulotaan samoin kuin peukalo lapaseen. Ensin neulotaan erivärisellä langalla tarpeellinen määrä silmukoita, ne siirretään takaisin vasemmalle puikolle ja neulotaan uudelleen varsinaisella langalla. Lopuksi puretaan se väliaikainen lanka ja poimitaan silmukat talteen. Ne virkataan piilosilmukoin. Löysästi.

Kaiken kaikkiaan helppo ohje. Mutta. En ole kyllä varma, pystyisinkö itse käyttämään, kun vähän ahistaa hengittäminen neuleen läpi. Mutta minä en olekaan ulkoliikuntaihminen. Millään lailla.

Pellavasydämen Mervi

1 ajatus aiheesta “Balaclava”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top