punaiset ja valkoiset pitsisukat

Rakastan sukkien neulomista. Mieluisten neulon tavallisia sukkia, mihin en tarvitse ohjetta. Joskus kuitenkin saan innostuksen puuskan opetella jonkin uuden mallin – joka ainoassa minulle tulevassa käsityölehdessä on aina jokin sukkaohje. Sitten kun opin uuden mallin, teen sitä monta kertaa. Niin nytkin.

Näiden sukkien malli ”Kahvihetki” oli Suuri käsityö – lehdessä 2/2024. Malli on ”vain tilaajille”. Mitähän se tarkoittaa? Eikö kaupassa myytävissä irtonumeroissa ole sitä ollenkaan? En tiedä.

Taas kerran takkusin alun kanssa, mutta sitten kun olin kolme sukkaa neulonut, neljäs meni jo ulkomuistista! Sitten alan nauttia neulomisesta.

Ensin neuloin tummanpunaiset sukat Pallas-langasta.

Eri lanka, lopputulos hivenen eri

Hyvä sukkalanka, hivenen ohuempi (50 g = 130 m) jossa on 80 % villaa. Meillä puodissa alkaa olla ”loput torossa” eli värivalikoima aika pieni.

Neuloin valkoiset samalla ohjeella, mutta koska lanka on paksumpi, niistä tuli tietysti hivenen isommat. Punaisiin kului lankaa 64 g ja valkoisiin 96 g.

Tämä Lasse-lanka on minulle vieraampi, enkä ole käyttänyt, saati pessyt siitä neulottuja sukkia. Luulen, että tämän valmistus/myynti on ehkä jo lopetettu. Meillä sitä on vielä jäljellä. Lanka on tiukkakierteinen ja sellainen pyöreänpaksu, jos saat kiinni, mitä tarkoitan.

Lasse on 100 g = 200 metriä, eli 50 g = 100 metriä ja siinä on 75 % villaa.

Molemmat sukat neuloin samoilla ylipitkillä pyöröillä: resorin 3,0 ja muuten 3,5 mm. En käytä sukkapuikkoja nykyään enää mihinkään (paitsi palmikon tekemisessä apupuikkona). Kaikki neulon ChiaoGoon pyöröillä, ne kun on ihan parhaat.

Kantapää ja kavennukset

Kantapää on tavallinen puolipatentilla vahvistettu.

Yleensä teen kärkikavennuksen joka puikon lopussa 2 oikein yhteen, mutta tähän malliin on pakko tehdä kavennukset reunoille.

En oikein tykkää tästä tavasta, koska kavennusten väliin tuppaa jäämään reikiä, jotka sitten kuron nurjalla umpeen päätellessäni langan. Tämä malli ei ainakaan omaan jalkaani istu yhtä hyvin. Lisäksi haluan kärjen neuloa sileää, en jatka pitsikuviota kärkeen asti. En kylläkään muista, miten tämän ohje meni, että teinkö ohjeen mukaan vai oman version.

Neulon tällä ohjeella vielä kolmannetkin sukat, mutta sitten kokeilen alun tehdä niin, että teen resorin myös eteen ja aloitan pitsikuvion vasta resorin jälkeen.

Mukava, yksinkertainen malli ja tätä voi helposti varioida ja tehdä oma versio.

Innostutko?

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top