Ailin lapaset ja muutamat muutkin

Olen neulonut monia lapasia, erilaisia. Jo koulussa piti harjoitella kiilapeukalon neulominen, sittemmin olen kiireessä neulonut aukkopeukalon ja opetellut myös intialaisen peukalon.

Nyt tuli asiakkaalta toivomus nuoren miehen lapasista, jotka pitäisi olla lämpimät ja tummat. Ei sitten sattunut olemaan valmiina, joten viikonloppuna päätin sellaiset neuloa. Päädyin ottamaan mallia joltain neulojalta ostamistani lapasista, jotka olivat tähän tarkoitukseen kuitenkin pienet ja väärän väriset. Kuvassa luonnonvalkoinen-ruskea väritys.

No, ei se neulominen ihan lapasta katsomalla auennut, joten piti googlettaa. Olin kuullut Alli-mummon lapasista, mutta taitaakin oikea nimitys olla Ailin lapaset. Näin niistä kerrotaan:

Ailin lapaset ovat saaneet inspiraationsa ja nimensä Tuulia Salmelan miehen edesmenneeltä mummilta. Mummi sai joululahjaksi lapaset, joissa oli muunnelma näiden lapasten mallineuleesta. Kuvioneule on todella yksinkertainen ja se on kulkeutunut lahjoina sukulaisille ja tutuille helppoutensa ja monikäyttöisyytensa vuoksi. Paksusta langasta neulottuna nämä lapaset suojaavat kovemmiltakin pakkasilta, ja valmistuvat viikonlopussa vaikka pukin konttiin!

Kuvio on helppo oppia, kolmen silmukan toisto, joka siirtyy yhdellä silmukalla, kun väri vaihtuu. Perustuu ”kerrosrivinousuun” eli neulomatta jätettyihin silmukoihin. Vaikka tästä sanotaankin, että todella helppo malli, piti sitäkin kuitenkin vähän ihmetellä. Mutta onnistuin! Näistä tulee kivasti lämpimät, koska kaksi lankaa.

Ja tavoilleni uskollisena – kun kerran ohjeen opin – teen sitten useammat. Harmaat ja vihreät. Uskon, että tulen jatkossakin neulomaan näitä lisää, sillä väriyhdistelmien sommittelu on todella kivaa ja tähän saa uppoamaan jämälankoja.

Tässä kuvattuna jäljelle jääneet langat. Pääväriä kuluu siis 50 + 24 = 74 grammaa ja kuvioväriä 31 g. Kuten kuvasta näkyy, neuloin nämä vihreät lapaset Gjestalin Janne-langasta, joka on paksuhko sukkalanka. (Vastaa seiskaveikkaa, mutta on ….) Laadukas lanka, hivenen kiiltävä, sisältää villaa 85 %. Ihana neuloa, kestää hyvin pesua. Ihanteellinen siis moneen tarkoitukseen, myös puseroihin.

Sille nuorelle ajattelin sopivan nämä. Mieheltäni varmistin, että onko miehelle sopivat. Kuulemma ovat, sekä koon puolesta, että väritys – ei ole liian ”naisellinen”. Mitä sinä tuumaat? Loppujen lopuksi näitä ei tultu hakemaan, ovat siis edelleen myynnissä. Voisin lisätä verkkokauppaan, mutta kun olen laiska ja tuotteitten lisääminen on jokseenkin työlästä. No siksi, kun teen sitä niin harvoin…

Aukkopeukalo

Samalla helpoimmalla peukalon mallilla olen neulonut myös nämä alla olevissa kuvissa olevat lapaset. Vihreissä lankana on Alize Wooltime, aivan ihanan pehmeä sukkalanka. Tämäkin oli tilaustyö; lapaset ja pipo on kiva setti. Tässä oli tärkeää juuri oikean sävyinen vihreä väri. Mustat lapaset olen neulonut todella paksusta Katian Peru-langasta.

Lapasia on kiva ja nopea neuloa. Ja on niitä kiva käyttääkin. Yhden kävelylenkin tein niin, että sormet oli aivan jäässä, kun kädessä oli nahkasormikkaat. Seuraavalla kerralla laitoin itse neulomani sormikkaat JA huovutetut tumput. Ei ollut yhtään kylmä. Huovutetuista lapasista tulossa postaus.

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top