Neljä pipoa, ohje helmineuleiselle

Viime postauksessa esittelin neulomani neljä pipoa ja nyt kerron ohjeen helmineuleiselle pipolle. Tai oikeastaan tämä taitaa olla sovellettua helmineuletta. Aikoinaan kartoin helmineuletta, kun kuvittelin, että siinä näkyy jokainen virheellinen silmukka. Nyt ajattelen toisin – joutuisaa neulottavaa ja mukavan näköinen lopputulos! Ja ennen kaikkea en joudu opettelemaan uutta, hih…

Näistä neljästä vaalean punainen ja sininen on tehty sovelletulla helmineuleella, molemmissa erilainen. Myös resori on erilainen.

Sinisen pipon ohje tulee seuraavassa postauksessa.

Hempukka vanhan roosan värinen pipo on aloitettu samalla resorilla kuin viimeksi kerroin. Sen ohjeen opin Lankamaailman myssyn ohjeesta, täällä. Ja kun lankana on sama Spuni kuin edellisessä ruskeassakin, tiesin, että 99 aloitussilmukalla kannattaa aloittaa. Ainakin minun isoon päähäni, 60 cm, tulee sopiva.

Helmineule muunneltuna

Normaali helmineule tehdään neulomalla vuorotellen oikea ja nurja silmukka ja seuraavalla kerroksella niiden paikkaa vaihdetaan.

Minä tykkään tehdä erilaisia muunnelmia ja tähän pipoon neuloin 2 silmukan ja kahden kerroksen helmineulemuunnelman. Kun resoria on neulottu esim. 5 cm, lisätään suunnilleen tasavälein 5 silmukka. Nyt työssä on  104 silmukkaa. Silmukoita voi lisätä enemmänkin, jos haluaa vähän muhkeamman pipon. Jotta jako menee tasan, silmukkaluvun pitää olla neljällä jaollinen.

Neulotaan siis 2 oikein, 2 nurin koko kerros. Seuraava kerros samalla lailla. Kolmannella kerroksella vaihdetaan oikeiden ja nurjien silmukoiden paikkaa, eli neulotaan 2 nurin, 2 oikein… Näin saadaan kahden silmukan ruudukko. Erilaisia muunnelmia voi keksiä itse, esim. 1 o, 1 n ja tätä kolme kerroksta, jonka jälkeen vaihdetaan paikkaa 1 n,  1 o.

Tähänkin pipoon valitsin ChiaoGoon Red lace -pyöröpuikot. Resorin neuloin 3,0 mm ja helmineuleen 4,5 mm. Pyöröpuikkojen tulee olla vähintään 100 cm, mutta voi olla jopa 150 cm, jotta looppaaminen onnistuu hyvin ja vaivattomasti.

Päälaen kavennukset

Ja kun neulotaan looppaamalla, ei tarvitse ollenkaan vaihtaa puikkoja päälaen päättelyä varten. Se onnistuu kyllä pitkillä pyöröillä. Tässä mallissa päätin tehdä päälaen silmukat aina oikein. Päättelyn tein sädekavennuksena vähän sillai summanmutikassa. Päättelyn alkaessa silmukoita pitäisi olla seitsemällä jaollinen määrä, joten vähän voi joutua säätämään…

Kun työ on 20 cm, aloitetaan sileä päälaki. Neulo ensin 2 kerrosta oikeita silmukoita. Sitten aloitetaan kavennukset.

* Neulo 5 silmukkaa oikein, sitten kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tätä koko kerros.  Näin menetellen silmukoita pitäisi olla 7:llä jaollinen määrä, mutta kun niitä on 104, niin viimeinen kavennus jätetään pois, sen tilalla neulotaan vain yksi oikea silmukka.

Sitten neulotaan 5 välikerrosta, kaikki silmkat oikein.

* Seuraavalla kavennuskerroksella tehdään kavennukset edellisen kerroksen kanssa samaan kohtaan. Eli neulotaan 4 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen jne. Välikerroksia 4.

* kolmannella kavennuskerroksella 3 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen ja nyt 3 välikerrosta.

* Taas kavennuskerros 2 silmukkaa oikein, 2 silmukkaa yhteen ja tämän jälkeen 2 välikerrosta.

* 1 oikein, 2 yhteen ja välikerros

* kaksi silmkkaa yhteen, koko kerros. Lopuksi katkaise lanka ja pujota se jäljelle jääneiden läpi.

Välikerroksia lisäämällä tai vähentämällä voit säädellä pipon mallia, jos haluat enemmän roikkuvan tai paremmin päätä myötäilevän.

Kuvastakin voit ehkä nähdä, että minun kavennukset menee vain sinneppäin… ei se ole niin nukaa, eihän?

Niin ja lankana tässäkin oli siis Spuni, kts edellinen postaus. https://pellavasydan.fi/index.php/2022/09/08/nelja-pipoa-ohjelinkki-ensimmaiseen/

Lankaa tähän kului 78 gr. Tällä viikolla eräs asiakkaani kävi hakemassa useamman kerän, kun oli niin ihastunut lankaan. Sitä oli hänenkin mielestään miellyttävä neuloa ja nyt kaikki lapsenlapset saavat Spuni-pipot.

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top