suolistoseulonta

Olen sitä mieltä, että Suomessa on hyvä terveyden- ja sairaudenhoito. Olen ollut sekä perusterveydenhoidon että erikoissairaabhoidon suurkuluttaja, enkä voi moittia saamaani hoitoa. Ymmärrän toki tämänhetkisen tilanteen, kun palveluja koko ajan supistetaan ja moni on huolissaan tulevaisuuden hoidon saavutettavuudesta ja myös tasosta. Itse olen aina saanut kaiken tarvitsemani hoidon julkisella puolella, hammashoitoa ja lihavuusleikkauksia myöten. Verorahoille olen siis saanut vastinetta!

Osallistun aina ilmaisiin seulontoihin. Nyt olen kuitenkin harmissani omasta huolimattomuudestani siinä suhteessa, että missasin rintasyöpäseulonnan viime vuonna. Nyt on ikävä olo, kun mietin, että jos nyt sitten sattuisikin niin, että jotain löytyisi seuraavalla kuvauskerralla ja en voisi muuta kuin syyttää itseäni. Meidän paikkakunnalla kun noita seulontoja tehdään vain silloin tällöin kuvausauton tullessa paikalle.

https://www.varha.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveysasemapalvelut/seulonnat

Jokainen päättää itse rintasyöpäseulontaan osallistumisesta. Osallistuminen tai pois jääminen ei vaikuta seulontakutsuihin jatkossa: kaikki saavat uuden kutsun kahden vuoden kuluttua.

Ilmeisesti on niin, etten voisikaan itse tilata nyt uutta aikaa, vaan odotan, että kaksi vuotta on kulunut ja sitten saan uuden kutsun?

Menen varmasti.

Suolistoseulonta

Em. Varhan sivuilla kerrotaan näin:

Kohderyhmä vuonna 2024: 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68- ja 70‑vuotiaat naiset ja miehet
Seulontojen aikaväli: kahden vuoden välein

Suolistosyövän seulonnat aloitettiin vuonna 2022 koko Suomessa. Seulontaohjelma laajenee vuosittain vähitellen kaikkiin seulonnan kohdeikäluokkiin eli 56–74‑vuotiaisiin naisiin ja miehiin. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa vuonna 2031, seulontaan kutsutaan 56–74‑vuotiaat kahden vuoden välein. Alla seulonnan suunniteltu laajenemisaikataulu.

  • 2022: 60‑, 62‑, 64‑, 66- ja 68‑vuotiaat
  • 2023 ja 2024: 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68- ja 70‑vuotiaat
  • 2025 ja 2026: 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68-, 70 ja 72‑vuotiaat
  • 2027: 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68-, 70-, 72- ja 74-vuotiaat
  • 2028, 2029 ja 2030: 58-, 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68-, 70-, 72- ja 74-vuotiaat
  • 2031: 56-, 58-, 60‑, 62‑, 64‑, 66-, 68-, 70-, 72- ja 74-vuotiaat

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpä. Seulonnan avulla suolistosyöpä pyritään havaitsemaan oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoitteena on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Seulontatesti on ulosteen veritesti. Jos näytteissä todetaan verta, toteutetaan jatkotutkimukset Tyksin gastroenterologian poliklinikan ohjeistamana.

Onneksi tämän näytteen ottaminen ei ole aikaan sidottu, sillä olisin ehkä missannut tämänkin. En ymmärrä, miten voi olla niin vaikeaa saada toimeksi! Ja kun kyseessä on todella helppo toimenpide – kaikki on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Tulee kutsu ja selkeä tiedote, mistä on kyse ja miten prosessi etenee. Mukana on erittäin hyvät kuvat näytteen ottamisohjeineen. Kirjeessä on valmis palauttamiskuori, helppoa!

Olen ehkä vähän jännittänyt tätä testiä, sillä lihavuusleikkauksesta alkaen olen kärsinyt erilaisista suolistovaivoista. Ajoittain ne ovat olleet todella hankalia, jopa elämää rajoittavia. Huomattavasti helpotti oloa, kun jätin maidon pois.

Testin tulosta ei tarvitse kauan odotella, vain muutama päivä ja Fimlab lähetti tiedon, että seulonnan tulos minun kohdallani on normaali. Helpottihan se. Puolisoni sai jo toisen testin, mikä siis lähetetään kahden vuoden välein ja hänen tuloksensa tuli jo 2 päivän päästä.

MItähän maksaisi tällaiset testaukset, jos ne pitäisi itse maksaa? Ja tulisiko huolehdittua, jos pitäisi itse varata aika? Tässä tapauksessa Suomen terveydenhoito toimii hienosti. Muistan kyllä jostain lukeneeni, että suolistoseulontoihin on EU:n suositus. On selvää, että jokainen ajoissa löydetty syöpä säästää yhteiskunnan varoja.

Kiitollisena

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top