Huovutetut tumput ja lankavertailu

Huovuttaminen on hauskaa, tällä kertaa tein huovutetut tumput. Halusin kokeilla erilaisia villalankoja ja testata niiden ominaisuuksia. Ihan halutulla lailla tämä empiirinen tutkimukseni ei onnistunut, sillä tulos oli lähestulkoon sama kaikilla langoilla. 

Käytin neljää erilaista huovuttuvaa lankaa, Istexin Lettlopi, Teeteen Saga, Schoeller&Stahlin Filzi ja Sandness Garnin Fritidsgarnia.

 

 

Neuloin kaikista samankokoiset lapaset. Alkuun loin 40 silmukkaa ja neuloin pari kerrosta aina oikeaa, jotta reuna ei ala kipertyä.

 Lapasen koko pituus 37 cm, leveys 17 cm ja peukun pituus 10 cm.

 Peukun tein tavallisen, helpoimman ns. aukkopeukalon. Jätin sitä varten 6 silmukkaa, mutta loin lisäsilmukoita molemmista reunoista, niin että silmukoita oli vaihtelevasti 15 – 18 silmukkaa.

Tässä vielä tiedot

 
                  

Sitten kaikki koneeseen ja vähän muuta pyykkiä mukaan…

 

Ensimmäinen pesu 40 asteessa  – ei tulosta, laitoin uudelleen saman 40 astetta. Ei edelleenkään haluttua tulosta. Kolmas pesu 60 asteessa antoikin sitten jo kivat myttyrät.

 

 Aikamoista venyttelyä ja ”kuosittelua” myttyrät vaati, että niistä lapasen näköiset sain.

 Tässä kuva lettlopista neulotuista ja huovutetuista – aika karvaset…

 

Lopputuloksena samankokoiset lapaset, hiukan erilaisuutta pinnassa langasta riippuen. Onhan nämä hurjan lämpimät, mutta hiukan turhan tanakat, jopa voisi sanoa kankeat. Uskon, että pelkkä 60 asteen pesu olisi ollut parempi, tai ehkä täytin koneen liiaksi muulla pyykillä.

Tässä suuntaa sille, mitä huopuvasta langasta tehdylle tuotteelle tapahtuu konepesussa. Se menee noin 40 % kokoon, mutta aina lopputulos on arvoitus. Riippuu koneesta, sen linkouksesta, muusta pyykistä, puikkokoosta ja käsialasta.

Jännittävää puuhaa siis.

 

Kerro toki oma kokemuksesi, oletko käyttänyt näitä lankoja?

Pellavasydämen Mervi

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top