Kolmen puikon päättely ja ruskea pusero lapselle

Olen tehnyt joulun jälkeen yli 10 islantilaistyyppistä puseroa. Ensimmäiset ohjeet neuvoi päättelemään kainalon silmukat hihassa ja miehustassa ja ompelemaan nämä lopuksi yhteen. Niin tein. Myöhemmin aloin kuulla silmukoimisesta ja yritin sitä hyvin kehnoin tuloksin. Olen hätähousu ja krymppäsin kainalot miten kuten kasaan – toki varmistaen, että varmasti on luja.

Sittemmin kuulin termin kolmen puikon päättely. Näin asiakkkaiden tekemiä kainaloita ja nehän oli paljon siistimmät kuin minun.

Sitten pieni välitarina. Olen innostunut opiskelusta, kuten ehkä olet huomannut. Olen vähän tulisilla hiilillä, kun nyt just ei ole uutta suuntaa. Ihan itse kerroin itselleni, että ”nyt olisi oikein oiva vaihe OPISKELLA KÄSITYÖTEKNIIKOITA”. Ai jaa… niin… totta.

Minä sitten yhtenä  vapaahetkenäni googlettamaan kolmen puikon päättely – ja miten helppo se onkaan! Tästä lähtien en muunlaisia kainaloita teekkään. Tässä valmis pusero ennen kastelua.

 

Kolmen puikon päättely

Juju on siinä, että työ tehdään nurjalla puolella. Kun silmukat on kaarroketta aloittaessa siirretty apulangalle (tai hakaneulalle, minulla vaan ei ollut juuri siinä kohtaa saatavilla, vaan olisi pitänyt nousta ylös, mahdotonta!) siitä silmukat siirretään kahdelle sukkapuikolle:

 

Sitten neulotaan sillä kolmannella puikolla silmukka kummaltakin puikolta yhteen. Tässä olisi hyvä, että silmukoita olisi sama määrä kummallakin puikolla, mutta jos ei ole, sitten vaan kerran neulotaan toiselta puikolta 2 ja toiselta 1

Kun sillä kolmannella puikolla on kaksi silmukkaa, tehdään ylivetokavennus, eli ensimmäinen nostetaan toisen yli. Näin jatketaan puikoilla olevan silmukat loppuun ja viimein vedetään lanka läpi viimeisen silmukan. Tällä loppulangalla parsitaan nuo päihin jäävät reiät. Mietin kyllä, että pääsisköhän siitä parsimisesta, jos tekaisisi nuo reiät ylimääräisiksi silmukoiksi ja neuloisi ne samalla lailla? Onko joku kokeillut?

 Niin hieno lopputulos!

Tämän paidan ohje on Stryta eli Vuorenhuippu  kirjasta Islantilaisia neuleita. Ohje on aikuisen koko ja se neulotaan langalla Alafosslopi. Tein pienimmän, eli aikuisten XS koon, mutta lettlopista ja siitä tuli näin pieni! Mutta tämä oli tarkoituksenikin. Aikuisten puseron rinnanympärys olisi ollut Alafosslopista 97, Lettlopista tuli 66.

  Lankaa tähän puseroon kului yhteensä 242 grammaa.

Tällaiset värit Lettlopista: pääväri 1419 vaalea ohranruskea, 0867 suklaanruskea, 1704 aprikoosi ja 1418 vaalea beige. Kaikkia näitä värejä ja n. 30 muuta mulla on putiikissa saatavilla…

 Pääntietä teen harvoin ohjeen mukaan, vaan säädän omat virheeni. Tästä tuli aika hassu.

Päätin sitten kääntää reunan ja nyt se on ihan kiva.

Tässä vielä puserolle mitat, jos joku välttämättä tarvitsee… puseron. Pituus on 50 cm,  hihan pituus olalta n. 47 cm. Leveys kainaloitten alta on 2×33 cm. Olisko noin 8-vuotiaan koko?

Ja tänne tämä pusero pääsi toisten joukkoon Pellavasydämen eteiseen kaikkien sisääntulevien ihailtavaksi.

Mitäs pidät väristä ja mallista? Itselleni ei ruskea sovi ollenkaan, mutta on tosi kiva kokeilla näitä erilaisia väriyhdistelmiä. Yksi pieni pusero on jo valmiina, esittelen sen myöhemmin. Toinen on puolivalmis ja ja ja….

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top