Ostaakko vai vuokratakko asuntoauto?

Kaupallinen yhteistyö Sortter Oy

Mun lapsuudessani matkustettiin paljon, me liikuttiin asuntovaunua perässä vetäen. Nuorena parina lomailimme jopa telttaillen, mutta perheenä  meillä on ollut asuntovaunu ja muutama matkailuautoksi muutettu liikennevälinekin. Useampi vuosi on ollut taukoa lomamatkailusta kotimaassa, mutta viime kesänä päätimme katsoa, miten minä liikuntavammaisena pärjäisin asuntoautossa. Ja hyvinhän se meni. Oli kivaa. Meillä oli vuokrattuna auto viikoksi. Matka ei ollut pitkä, pysähdyimme joka yöksi eri paikkaan. Osa oli leirintäalueita, mutta pari kertaa yövyimme ihan vaan parkkipaikalla.

 

Nyt me mietimme, että ostaakko vai vuokratakko asuntoauto. Vuokraaminen on toisaalta helppoa, kun ei tarvitse miettiä esim. talvisäilytystä, huoltoa, korjaamista jne. Toisaalta se taas on siinä mielessä vaivalloista, että pitää pakata joka kerta alusta lähtien kaikki mukaan. Omassa autossa olisi perustarvikkeet aina valmiina.

 

Koko talven mieheni on katsellut myytäviä autoja, mutta niitähän ei nyt oikein ole. Kaikki haluavat nyt matkustella kotimaassa. Tiedän, että tälle kesälle ei välttämättä ole mahdollista saada kumpaakaan vaihtoehtoa, ei ostaa omaa tai löytää vapaata vuokralle. Tietysti ison rahapussin kanssa aina voisi uuden auton ostaa, no problem. Me kuitenkin etsimme edullista ja kelpaa vähän vanhempikin…

Jos ostaisin asuntoauton, mistä rahat?

Lähdin selvittämään, millä hinnalla saan 10.000 euron lainan auton ostoon. Menin Sortter.fi sivustolle https://sortter.fi/autolaina/ ja syötin sinne omat tietoni – aika perusteellisesti ne siellä kysyttiinkin tuloja ja muita lainoja myöten. 

Tosi nopeasti sain tarjoukset 9 lainanantajalta. 

Tiedot tulivat hyvin selkeästi ja niitä oli helppo verrata toisiinsa.

 

Ostaakko vai vuokratakko asuntoauto?

Kaikki lainanantajat eivät myöntäneet mulle koko lainaa,  osa olisi antanut vain puolet siitä. 

Korko vaihteli lainanmäärästä riippuen 9.27 % – 20.3 %. Jos vedän karrikoidusti keskiarvon näistä, niin kuukausimaksu olisi n. 200 € / kk viidelle vuodelle. Näin ollen koko hinta nousee 12.000 euroon eli lainanhoitokulut olisi n. 2400,-/vuosi.

Asuntoautojen vuokrat luonnollisesti vaihtelevat paljon riippuen vuokraajasta, varustetasosta, auton iästä, ajankohdasta jne. Juhannus on aina kalliimpi. Mutta ka. hinta lienee noin 700,- /viikko.

Jos otetaan huomioon pelkästään lainanhoito näillä Sortterin tarjoamilla vaihtoehdoilla, me voisimme vuokrata auton 2400/700 = 3,4 viikoksi vuodessa. Näin yksinkertaistahan kokonaisuus ei tokikaan ole, mutta kun halusin jotenkin päästä kiinni ajatuksesta, että kumpi vaihtoehto kannattaa.

Eli 4 viikkoa vuokrausta vuodessa maksaa noin 2.800 euroa ja sillä rahalla saisin hoidettua myös lainan pois viidessä vuodessa.  

Mikä on Sortter? 

Sortter ei ole lainanantaja, vaan se vertailee lainoja toisiinsa. Minulle tarjouksia antaneet yhtiöt olivat yhtä lukuunottamatta entuudestaan vieraita, eikä niiden joukossa ollut oma pankkini. Joten lisää vaihtoehtoja olisi olemassa. Tuo Sortterin antama lista on kuitenkin erittäin selkeä ja sieltä pääset katsomaan TODELLISET KOROT ja TODELLISET KULUT laina-aikana.

Suoritin aikanaan merkonomin tutkinnon yksityisesti, vain tenttikirjoja lukemalla. Vaikka olin opiskellut matematiikkaa yliopistossa ja se oli vahvaa osaamistani, reputin kuitenkin tentin, jossa olisi pitänyt osata korkolaskut. Siksi arvostan tapaa, jossa korkoa EI TARVITSE OSATA LASKEA, vaan se ilmoitetaan suoraan euroina.

Jos mietit isompia (tai pienempiä) hankintoja, Sortter on yksi vaihtoehto selvittää, mistä lainaa saa ja millä hinnalla. https://sortter.fi/

Nää ei vielä tässä vaiheessa tiedä, mitä tekevät – ostaakko vai vuokratakko asuntoauto? Jos vaan löytyisi mieluinen …

Ehkä huomenna jo paistaa aurinko ja juhannuskin on ihan kohta… pitäisi pikkuhiljaa olla selvillä, miten kesää vietetään! Mites sulla, joko on kesäsuunnitelmat tehtynä? Kuuluuko sun kesään kotimaan matkailua?

Mervi

(kuvat ovat siis viime kesältä ja silloin käytössämme oli edullinen vuokra-auto)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top