Mittatilausompelija -koulutuksen viimeinen näyttötyö; vuorellinen takki

Puolitoista vuotta kestävä mittatilausompelijan koulutus lähenee loppuaan. Jouluna olemme tämän muoti- ja kauneusalaan kuuluvan tutkinnon suorittaneita ammattilaisia. Viimeisenä näyttötyönä meidän tulee valmistaa asiakkaalle vuorellinen takki, jonka vaatimuksia ovat:

– siinä on oltava jonkunlainen kiinnitys

– istutettu hiha

– ehjään kankaaseen valmistettu tasku (päällitasku ei siis kelpaa)

– herrainkaulus

Tähän näyttötyöhön kuuluu myös tämä blogikirjoitus. 

Minun asiakkaani on jo ennestään tuttu, olen hänelle juuri äskettäin valmistanut toisen takin, senkin koulutyönä. Tämä takki oli myös vuorellinen, siinä oli huppu, istutetut hihat ja liivintaskut. Takki onnistui mainiosti (opettajan arviota en ole vielä saanut) sillä se tyydytti asiakastani ja itse olin tosi tyytyväinen – ikinä ole niin hyvin istuvaa hihaa onnistunut ompelemaan! Hän toivoi istuvaa, pitkittäisleikkauksin olevaa hupputakkia ja lopulta ne leikkaukset osuivat oikeaan kohtaan….

Nyt ompelen vähän erilaisen. Tästä asiakkaani ei halua yhtä napakasti istuvaa, vaan vähän väljempää, suoralinjaista. Vaatimusten mukaisesti teen siihen leveät herrainkaulukset ja asiakkaan toiveesta tällä kertaa kaksirivinapituksen. Taskun malliksi hän valitsi läppätaskun. Erilaisia taskuja olemme syksyn mittaan harjoitelleetkin.

Läppätaskuharjoitus

Samalla kun kävimme ostamassa kankaat Turun Eurokankaasta, poikkesimme myös Wiklundilla tutustumassa vastaaviin takkeihin, jotta saisimme vähän yhteistä näkemystä. Tämä takki osoittautui mieluisaksi, paitsi, ettei siitä ollut tarpeeksi isoa kokoa. Mittatilausompelulle tarvetta siis!

Mittatilausompelijoina olemme asiakaspalveluammatissa ja koulutuksessa harjoittelemme siis myös asiakkaan kohtaamista. Aivan ensimmäiseksi haastattelemme asiakasta ja teemme hänestä myös vartaloanalyysin. Tähän liitän haastattelun tuloksen:

Asiakkaani on 29-vuotias nuori nainen. Hän on toimistotyössä, nyt korona-aikana tekee etätöitä kotona. Asiakkaani on koti-ihminen, joka käy etupäässä töissä, ruokakaupassa ja silloin tällöin lenkillä. Hän liikkuu pyörällä tai käyttää julkisia liikennevälineitä, toisinaan myös kulkee kävellen. Harrastuksikseen hän mainitsee pelaamisen ja lukemisen. 

Asiakkaani haluaa pukeutua nuorekkaasti, ja hänen tyylinsä on lähinnä klassinen. Erityisesti kengissä ja laukuissa hän suosii laadukkaita materiaaleja. Asiakkaani ei kulje viimeisimpien trendien perässä, vaan suosii ennemmin ajattomia vaatteita.

Tämä mittatilaustakki on tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön, mutta toivomuksena on, että se sopii myös virallisempaan yhteyteen. Asiakkaani valitsi kankaaksi ohuehkon villakankaan, koska vain siitä oli kaupassa toivomansa ruskean sävy.

Vartaloltaan asiakkaani on ns. ”päärynän mallinen”, hänen lantionsa on vyötäröä ja rinnanympärystä isompi. Nuori nainen ei kuitenkaan halua liian väljää vaatetta yllensä, vaan mieluummin korostaa linjojaan. Tämä on kuitenkin jo toinen villakangastakki hänelle – ensimmäinen oli linjakas, jossa vyötäröä korostettiin – joten tästä asiakkaani haluaa toisenlaisen. Malliksi valitsimme suoran mallisen, herrainkauluksisen, kaksirivinapituksella olevan perustalvitakin.

Näillä lähtötiedoilla lähden siis suunnittelemaan villakangastakkia, joka työ osoittaa, että 1,5 vuoden opiskelu ei ole mennyt hukkaan, vaan olen oppinut… jotain. Ja työn touhusta voit lukea myöhemmin.

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top