Huppukauluri vai kaulurihuppu?

Näitä nyt juuri monet virkkaavat – ja toiset neulovat. Piti sitten minunkin kokeilla ja koska olen sellainen kuin olen uuden oppimisessa, virkkasin useamman kun kerran mallin opin. Toinen syy nimenomaan virkkaamiseen oli se, että sormenpääni oli mennyt rikki liian terävästä puikosta. Neulon oikealla, mutta virkkaan vasemmalla, joten nyt sain pakohaavan paranemaan. Tässä välissä niitä syntyi kolme, onko se nyt sitten huppukauluri vai kaulurihuppu?

Tein nämä kuvia katsomalla, varsinaista ohjetta en seurannut, enkä sitä oikein osannut itsekään tehdä, mutta suuntaa antava selostus tuolla alempana on.

Periaatteessa nämä on tehty kaikki suunnilleen samalla tavalla, mutta joka kerta muutin hiukan mallia ihan vaan kokeillakseni eri tyylejä. Kaikkiin käytin ”hittipiposta” tuttua virkkaustapaa. Täällä kokeilin sitä pipoon. Tässä virkkasin kuitenkin puolipylväitä – tuli nopeammin valmista!

Ensin virkataan tuo kauluriosuus ja sitten sen reunasta poimitaan silmukat huppuun.

Raidallinen huppu kaksinkertaisella kaulurilla

Ensimmäisen hupun virkkasin hienoimmasta langasta, Austermann Step 6 Merinosta, joka on liukuvärjätty.

Tämä on kolmesta kaikista ”isoin” ja siihen kului lankaa 200 g. Tein kauluriosan kaksinkertaisena. Kauluriosa on 30 cm pitkä ja huppuosa 32 cm korkea

Vihreä huppukauluri

Toiseen virkkasin kaulurin vain yksinkertaisena ja siihen käytin Katian Melody -lankaa, joka sekin on liukuvärjätty, mutta paljon pidemmällä raportilla, joten värinvaihto ei oikein selkeästi erottunut. Tämän vihreän kauluriosa on 15 cm korkea ja huppu 33 cm.

Tähän kokeilin tehdä etuosan kaksinkertaisena, mutta se ei ihan onnistunut, sillä poimin liian paljon silmukoita ja reunus ”levisi”. En kuitenkaan halunnut purkaa, vaan virkkasin nauhan, jonka pujotin muodostuneeseen kaitaleeseen. Näin hupun reunaa voi säädellä ja kovalla pakkasella sen voi kuroa pieneksikin, jolloin otsa ja posket on hyvin suojassa! Tähän kului kevyttä, nauhamaista lankaa 130 grammaa.

Valkoinen huppukauluri

Kolmanteen versioon virkkasin väljemmän kaulurin. Lankana on Himalaya Efsun ja sitä kului 220 g. Kauluri on 18 cm korkea ja huppu 31 cm. Kuten alemmasta kuvasta näkyy, hupun etureunan voi kääntää kaksinkerroin.

Ohje (vasenkätisenä)

Kuva 1 virkkaa esim. 30 ketjusilmukkaa – tai niin pitkästi kuin haluat kauluriosan olevan korkea. Virkkuukoukkuni oli kokoa 3,5 mm

Kuva 2 toisella kerroksella virkkaat puolipylväitä ketjusilmukoihin.

Kuva 3 seuraavalla kerroksella edelleen puolipylväitä alla olevien TAKAREUNAAN.

Kuva 4 Jatka näin. Tarkasta, että puolipylväitä on joka kerroksella sama määrä, sillä helposti niitä jää pois tai lisääntyy… Kun olet virkannut esim. 50 cm ( tai niin pitkästi, millaiseksi haluat kauluriosan väljyyden)

Kuva 5 yhdistä kauluriosan päät piilosilmukoilla ympyräksi.

Kuva 6 minun kauluristani tuli 25 cm leveä ja 17 cm korkea

Sitten virkataan huppu. Kaulurin reunasta poimitaan silmukoita (sopivasti!) Tähän työhön minulle tuli 90 silmukkaa. Keskelle eteen jätetään aukko (keltaiset viirut), eli siitä työ käännetään ja virkataan takaisin päin, eli edestakaisin. Itse jätin kauluriosan sauman taakse (sininen nuoli). Kauluria kannattaa sovitella. Jos haluat, että se valuu vähän olkapäille, virkkaat pidemmän, mutta tuo reilu 30 cm tuntuu aika hyvältä.

Huomaa, että jos haluat etureunaa kääntää kaksinkerroin, kannattaa ylöspäin tultua vähän lisätä silmukoita etureunoihin – molempiin yhtä paljon ja samassa kohtaa. Tähän en osaa antaa ohjetta, itse lisäilin niitä melko ”sattumanvaraisesti”.

Viimeisenä yhdistetään hupun yläreuna piilosilmukoilla tai neulalla ommellen.

vuori?

Tämmöisen hupun hyvä puoli on se, ettei se litistä kampausta ja suojaa kaulaa. Tuulta se ei pidä. Ajattelin, että jos tästä haluaa oikein lämpimän, kannattanee lisätä vuori. Vanhasta t-paidasta saisi mukavan pehmeän ja joustavan vuorin.

Nyt on sormenpää saanut huilata ja voin taas jatkaa neulomista virkkaamisen sijaan. Seuraavana projektina on opetella intialainen peukalokiila. Olen sitä joskus kokeillutkin ja arvaan, että kun sen mieleeni palautan, niitä taas syntyy – monta…

Pellavasydämen Mervi

ps. lisään nämä myöhemmin verkkokauppaan. www.pellavasydan.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top