Helppo ohje helmineulepipoon

Moni valittaa, että pipot kutittaa. Neuloin pipon malliksi langasta, joka ei kutita. 100 % merinovillaa.

Asiakas näki putiikissani neulomani pipon, mutta halusi siihen vähän muutoksia. Hän halusi kaksinkertaisen resorin ja piposta muhkean, vähän taakse putoavan. Sellaisen tein.

 

Lanka on Katian Merino 100 %, jossa 50 gr on 102 metriä. Aika ohutta siis. Neuloin pipon hyvin tiiviiksi, jotta se olisi myös lämmin. Lankaa kului 2 kerää, eli 100 gr riitti juuri ja juuri.

 
 

Ja tässä ohje:
 
Neuloin pipot 60 cm pyöröpuikoilla. Resoriin käytin 3,5 puikkoja ja sen jälkeen vaihdoin 5,0 puikkoihin. Valitse käsialallesi sopivat puikot. Jos päänympärys on pienempi kuin 60 cm, valitse 40 cm pyöröpuikot, tai neulo sukkapuikoilla. (itse en pidä 40 cm pyöröistä, koska niiden puikko-osa on lyhyt ja uppoaa kämmeneen)

Luo silmukoita 126 ja neulo ohuemmilla puikoilla resoria n. 14 cm. 
Vaihda paksumpiin puikkoihin.
Neulo helmineuletta: 1 o, 1 n. Seuraavalla kerroksella voit vaihtaa näiden paikkaa, eli neulotkin 1n 1 o. Minä kuitenkin tein niin, että neuloin samaa kaksi kerrosta ja sitten vasta vaihdoin. Tulee vähän eri näköistä ja on kivaa vaihtelua. Eli 1o 1n kaksi kerrosta, sitten 1n 1o kaksi kerrosta.
Tätä helmineuletta neulotaan esim. 14 cm. Mutta jos haluat enemmän päätä myöden olevan, aloita kavennukset jo aiemmin.
Kavennukset tehdään 6 kohtaa. Eli neulo 19 silmukkaa, sitten 2 silmukkaa yhteen, taas 19 s ja 2 oikein yhteen. Koko kerros. Seuraavalla kerroksella kavennus tulee samaan kohtaan, eli neulot 18 silmukkaa, sitten 2 oikein yhteen jne.
Itse olin laiska ja tein niin, että kun puikko kävi liian pitkäksi, en viitsinyt vaihtaa sukkapuikkoihin, vaan katkaisin langan ja vedin sen loppujen silmukoiden läpi. Näin tehden pipoon tulee tuollainen ”krymppy”.
 
Näin tehden – ja jos osaat häivyttää langan päättelyt hyvin, voi pipoa pitää kummin puolin vaan.
Jos haluat, voit kiinnittää pipoon tupsun. Mutta silloin ehkä kannattaa tehdä vähän matalampi, jottei tupsu paina pipoa liikaa taaksepäin.
Minun isoon päähäni oikein napakka.
 

 

Valitse hyvä lanka ja ryhdy töihin. Pipojahan saa olla – joka asuun sopiva!
Pellavasydämen Mervi
 
 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top