Oman vai toisten mallin mukaan?

Minulle on jo kauan ollut itsestäänselvää, etten voi myydä jonkun muun mallilla tehtyjä käsitöitä. Aika ajoin nämä tekijänoikeuskysymykset nousevat (välillä kiivaaksikin) keskustelunaiheeksi eri somekanavissa. Sukkamallit taitaa olla eniten kiisteltyjä. Aina on niitä ”uusia” tekijöitä, jotka ihmettelevät, miksi? ”Kyllä minä ainakin olisin vain ylpeä, jos joku haluaisi kopioida minun ideani”. Nii-ih, sinä saattaisit ollakin. Mutta se yrittäjä, joka on käyttänyt aikansa mallin suunnitteluun, ei halua, että MUUT tienaavat hänen vaivannäöllään. 

Nyt netti on pullollaan makrametöitä ja moni tietysti haluaisi niillä tienatakin. Eikä siltä voi välttyä, että vaikkapa eri tekijöiden korvikset muistuttavat toisiaan. Kun on paljon selaillut malleja, ei oikeasti voi olla enää varma, onko tämä oma keksimäni malli, vai olenko alitajuntaisesti kuitenkin ottanut osviittaa jonkun toisen työstä. 

En pidä itseäni erityisen luovana käsityöläisenä. Ennemminkin allekirjoitan erään ”harrastelijan” arvion itsestään: ”teen näkemäni mallin mukaan”. Eikä siinä ole MITÄÄN VÄÄRÄÄ silloin kun tekee itselleen tai lahjaksi.

Käsityöpuodin pitäjänä olen vähän harmillisessa maastossa tämän asian suhteen. On välttämätöntä, että minulla on valmiita töitä mallina, joista asiakkaat voivat inspiroitua. On myös välttämätöntä, että minulla on tarjota se kirjallinen ohje ja siihen tarvikkeet.

Makrametöiden osalta meille tulee langat Lankavalta ja suosittelen asiakkaille heidän netistä löytyviä ilmaisohjeitaan. Minulla on heidän ohjeidensa mukaan tehtynä amppeli, kassi, tähkä-seinävaate ja matto. Nämä ovat esillä puodissa.

Minun oli helpointa aloittaa näillä kirjoitetuilla ohjeilla. Sitten siirryin youtubeen ja se vaati oman harjoittelunsa. Onneksi joku neuvoi, miten videon saa pyörimään hi-taas-ti. Olen tehnyt muutaman seinävaatteen videota seuraamalla. 

Olin aloittanut tämän työn samalla lailla. Työtä tehdessäni kuuntelin Kototeon storya näistä tekijänoikeuksista ja se olikin hyvä muistutus! Kesken työn päätin, että en ”matkikaan” videon tekijää, vaan lopusta teen ihan oman näköiseni.  

Kuvaus toteutettu ennen viimeistelyä

Kokonaisuus on siis hyvin eri näköinen kuin mallinsa. Minulle makrameesolmeilun oppiminen on ollut hyvin hyvin haastavaa – oli vähällä, että olisin jättänyt sen opettelematta. Tarvitsin välttämättä valmiita ohjeita, joita kopioida. Nyt osaan jo aika monenlaisia perussolmuja, joten pystyn tekemään oman suunnitelman mukaan jonkinlaisia töitä. Uskon, että kunhan saan varmuutta lisää, omien töiden valmistaminen on eri tavalla palkitsevaa. 

Tämä isoin työni on myös kokoelma: pääosa siitä on tehty videon mukaan, mutta nuo ”härpäkkeet” olen suunnitellut itse.

Tekeekö omat lisäykseni tästä työstä MINUN MALLINI? Ehkä ei. Nyt työ on inspiroimassa asiakkaitani puodin seinällä, mutta erikoisuutensakin vuoksi päätynee lopulta omalle seinälle.

Pellavasydämen Mervi

Tekee etätöitä Kustavin mökillä ja siksi kuvia on vähän, koska mennään niillä, mitkä kännykästä löytyy. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top