Hauskaa luettavaa vanhoissa naistenlehdissä

En osanne selittää, mitä puuhaan nykyisin. Liittyy vanhenemiseen ja luovuttamiseen. Olen siivoillut nurkkia kaupan puolella. Ompelijani Arja tekee valmiiksi vuosien aikana kertyneitä keskeneräisiksi jääneitä juttuja ja paljon laitetaan roskiin. Haluan hävittää kaikki pahvilaatikot, joissa lukee ”keskeneräisiä”. Eilen vietiin 5 vanhaa ompelukonetta ja saumuria odottamaan kaatopaikkakuormaa. Olen järjestellyt myös toimistoani. Ajatus taustalla saattaa olla putiikin lopettaminen lähivuosina?

Koska olen vuosien ajan kerännyt kaikenlaista ”tästä voisi tehdä…” ja nyt tajuamassa, etten ehkä elämäni aikana toteuta kaikkia hienoja ideoita, niin heitän pois sellaiset materiaalit.

Tässä yhteydessä löysin kasan vanhoja naisten lehtiä: ”Omin käsin”, ”Kotiliesi” ja ”Kodin käsitöitä”. Suurin osa lehdistä on 1930 -luvulta ja muutama -60 luvulta. Vaikka lehdet ulkomuodoltaan ovatkin aivan eri maailmasta, aiheet ovat kuitenkin loppujen lopuksi samat kuin nykyisinkin.

Jos nykymediaa syytetään laihuuden ihannoista, niin mitä tämä sitten on?

Minkä näistä haluat toteuttaa?

Kun lantiomitta ylittää 110 cm

 Onneksi oli sentään malleja tukevammillekin tantoille!

 Minun mielestäni entisajan vaatteissa oli paljon todella kauniita, mutta ei taitaisi nykynuoriso välittää näistä mekoista:

Näin kultainen nuorisomme pukeutuu

Jokaisessa lehdessä oli erilaisia pannumyssyn kirjailuja. Tässä retkeilylakki ja vyö hienosti kirjailtuina. Kyllä entisajan naisilla oli aikaa ja viitseliäisyyttä!

Monet vauvan nutut ja lasten villatakit olisivat sellaisenaan sovellettavissa tämän päivän lapsillekin. Tämä presidentin puoliso Kaisa Kallion myssymalli on aivan nykymuotiin sopiva – tupsua myöten –  ja sen voisin vaikka toteuttaakin. Puuvillainen vuori olisi muuten herkkähipiäisille tämän päivän ihmisille vallan mainio.

Mainoksia oli näissä lehdissä paljon ja niitä oli kyllä hauska lukea. Tämän lankamainoksen taidan suurentaa käsityöputiikkini seinälle.

Oikeat langat tyytyväisiin kauppoihin

Kierrätys ja tuhlaamattomuus ilmenee jo silloisissa mainoksissa

Tämä miesten nappipaita -mainos on kyllä hurmaava. On siinä saanut mainostoimisto laittaa luovuutensa peliin, kun on tällaisen runon rustannut!

Paljon on vanhoissa lehdissä ohjeita ja neuvoja ja tämä tarvekalu saattaisi olla hyödyllinen nykyäänkin? Ikinä en ole nähnyt sukanparsimiskonetta.

Kaiken tarpeellisen lisäksi (ateria, joka ei väsytä eikä lihota) lehdistä löytyi toki ”hömppääkin”: Kieku ja Kaiku – sarjakuva, keksittyjä tarinoita ja jopa kuvia kuninkaallisista. Tässä Ruotsin hovista:

Ruotsin kuningashuoneessa on kaksi pikku prinsessaa

Lopuksi laitan vielä kuvan erilaisesta Maamme-laulusta.

Ideana näiden lehtien säilyttämisessä oli käyttää hyväkseni huvittavat mainokset. Olen nähnyt tuotteita, joihin on painettu juurikin vanhoja mainoksia. Mutta nyttemmin olen varma, etten koskaan tule sellaisia tekemään, joten lehdet ovat minulle tarpeettomia. Jos joku haluaa, niin annan pois.

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top