farkkukassi

Löysin keskeneräisten töiden laatikosta tilkkutyön, mitä en lainkaan muista tehneeni. En siis myöskään tiedä, mitä tästä olen ajatellut tehdä, mutta todennäköisesti kassin. Ja kassiksi sen päätin valmistaa.

Ihailen itseäni, että JOSKUS olen ollut noin viitseliäs, että tuollaisen tilkkutyön olen leikellyt ja ommellutkin. Eikä ihme, että noin vaivalloisen työn jälkeen se on jäänyt puolitiehen.

Minulla on laatikollinen farkkuja ja farkkukankaan palasia. Löysin sopivat – tarpeeksi leveälahkeiset housut, joista leikkasin sisasauman auki, mutta jätin tikatun sauman. Sen kohdistin tilkkutyön keskelle ja leikkasin samankokoisen palan. Tarvitsin siis vain toisen lahkeen.

Leikkasin farkuista myös takataskut niin, että jätin reilun sentin ”saumanvarat”. Ompelin taskut kiinni, jolloin kassiin tulee kaksi pikkutaskua. Ne saumanvarat taitoin ommellessa sisäpuolelle.

Koska suunnittelin lisääväni kassiin myös vuorin, ei saumanvaroja tarvitse huolitella. Yhdistin kassin tilkkutyöpalan ja taskut sisältävän palan toisiinsa jättäen tietysti yläreunan ompelematta.

Ylijäämäfarkuista sain leikattua myös olkahihnat. jotka ompelin putkeksi, käänsin ja tikkasin molemmista reunoista. Ompelin olkahihnat kiinni kassin yläreunaan.

Vuorikappaleet leikataan samankokoisiksi kuin kassin kappaleetkin ja ommellaan niiden sivut ja pohja, mutta jätetään pohjaan kääntöaukko.

Sen jälkeen yhdistetään vuori ja päälliosa yläreunastaan toisiinsa. Olkahihnojen kohdat kannattaa vielä ommella edestakaisin, jotta ne pysyvät hyvin kiinni.

Tuosta kääntöaukosta käännetään kassi oikein päin, tarkistetaan kulmat ja lopuksi ommellaan aukko kiinni.

Vihoviimeiseksi tikkasin yläreunan paininjalan etäisyydeltä. Ja tadaa – pikkuinen, vahva kassi on valmis.

Tästä kassista tuli tällainen yksinkertaistettu versio. Mietin kyllä alakulmien ompelemista niin, että kassiin tulisi enemmän tilaa, mutta se olisi rikkonut hienon tilkkutyösommistelmani. Toisena vaihtoehtona olisi ollut erillisen sivukappaleen ompeleminen etu- ja takakappeitten väliin, mutta tiesin kokemuksesta, että sen kohdistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja niitä ei nyt tuntunut tarpeeksi olevan.

Yläreunaan olisi voinut myös miettiä jotain kiinnityssysteemiä, mutta kuten sanottua, nyt tällainen yksinkertainen versio. Puodin lapsonen sai kokeilla kassia, vaikka kyllä se ihan aikuisenkin olkapäälle hyvin mallaa.

Pellavasydämen Mervi

2 ajatusta aiheesta “farkkukassi”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top