Raumalainen pitsipusero

Pitihän minunkin se tehdä. Raumalaisten kaarrokepusero. Siinä on oikein kaunis pitsikuvio, vaikken kyllä tiedäkään, mitä sen yksityiskohdat kertovat Raumasta, vai kertovatkokaan? Täällä on puserosta juttua ja ohjekin siihen. 

Täsä mnu raumlaine puseron

 Ohjeen suunnittelijat kertovat ajatuksiaan puseron langoista näin:

Suunnittelijalle on tärkeää, että langan tuotannossa huomioidaan eläinten hyvinvointi ja ympäristö. Ohjeen langat tulevat ahvenanmaanlampaista, jotka laiduntavat kesät Rauman saaristossa ja pitävät huolta perinnemaisemasta.

”Halusin, että käytetty lanka on kestävällä pohjalla ja lähilankaa. Ahvenanmaanlammas on alkuperäisrotu. Kannan elinvoimaisuus on pitkälti kiinni siitä, onko villalle kysyntää”, Thorström sanoo.

Paitaan käytetään ohjeen mukaan näitä lankoja:  Myrskyluodon Villa -hahtuvalanka 100 % ahvenanmaanlampaan villaa (tex 285×2) tai vastaava. Näitä lankoja käyttämällä 10 cm = 18 silmukkaa ja 23 kerrosta, 100 g = 175 m.

Minulla ei noita lankoja ole käytettävissä, joten etsin puodistani jotain vastaavaa. Löysinkin. Himalaya Efsun, joka on lähes vastaava 100% villalanka. Siinä 100 g=170 m, mutta 10 cm = 14 silmukkaa ja 25 kerrosta. 

Lanka on ihanan pehmeää, siinä ei ole yhtään karheutta, pikemminkin puuvillan tuntu. Lanka on myös helppoa neuloa.

 

Tämä pitsikuvio on kyllä aivan erilainen neulottava, kuin tähän asti tekemäni islantilaiset, joissa kuvio on paljon kaavamaisempi. Raumalaisessa pitää koko ajan herkeämättä seurata ohjetta ja silti oli pelko, että kuvio menee väärin.

Ihmettelin hiukan noita hyrriä tuossa kuviossa, mutta tänään yksi asiakkaani osasi kertoa, että Raumalla tehdään potkureita. Onko nuo siis potkureita? Sitä ei ehkä kukaan ole suunnitellut, mutta hyvin natsaavat kuviot tämän torson rintavarustukseen….

Jos nyt joku innostuu tästä langasta, niin Pellavasydämessä on tällaiset värit saatavilla, mutta vain nopeimmat saavat, sillä tukusta en tätä enää lisää saa. Lanka on villalangoista halvinta, vain 5 €/ 100 gramman kerä. Puserolle ei tule montaa kymppiä hintaa. Käytöstä en osaa sanoa, kuin kestävää tai hyvänä pysyvää lanka on. Olen tehnyt siitä myös tämän puseron, mutta se on vielä myynnissä puodissa.

 

Tein tämän raumalaisen puseron ohjeesta kaikkein pienimmän mukaan, mutta ehkä tämä käyttämäni lanka ja löysä käsialani tekivät sen, että puserosta taisi tulla jokseenkin isompi. Se mahtuu minunkin xl vartaloni ympäri. Alla olevissa kuvissa pusero on vielä viimeistelemätön.

Täytynee myöntää, että tämä oli varsinaista aivotyötä vaativa projekti. Uskon, että käy myös dementian ehkäisystä, sillä muistiaan pitää koko ajan terästää: 1 valkoinen, 2 punaista, 3 valkoista, 3 punaista jne…

Just nyt tuntuu, että puseroitten neulominen saa hetkeksi riittää, nyt on herännyt innostus kirjoneulesukkien kutomiseen. En ole ennen osannut, mutta päättelin, että jos kerran kaarrokepuserokin onnistuu, niin on se kumma, jos ei sukan kirjoneulekin. Niitä nyt harjoittelen ja esittelen myöhemmin.

Innostuitko sinäkin raumalaisesta?

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top