Ilmaista sairaanhoitoa?

Sairastaminen on kallista. Saatuani ensimmäisen maksun hoitopäivämaksuista olin kauhuissani pienen eläkkeeni riittävyydestä. Nyt niitä laskuja tulee joka paikasta, mutta olen huoleton. Vapaakortti auttaa asiaa.

Tyksin sivuilta hain tämän tiedon:

Asiakasmaksukatto

Asiakasmaksuista kalenterivuoden aikana aiheutuville kustannuksille on määrätty 679 euron maksukatto. Asiakkaiden on itse huolehdittava maksujen seurannasta. Vapaakortin saamiseksi on esitettävä maksetut asiakasmaksut muista hoitolaitoksista. Asiakkaan tehtävänä on säilyttää alkuperäiset laskut ja maksukuitit. Maksukattoa laskettaessa otetaan huomioon perheen alle 18-vuotiaiden lasten maksut. Maksukaton täyttymisen jälkeen 18 vuotta täyttäneeltä potilaalta peritään lyhytaikaisesta laitoshoidosta 16,10 euroa hoitopäivältä.

Minulla tämä maksukatto tuli aika nopeasti täyteen. Eikä sitä tarvinnut itse hakea, vaan kortti lähetettiin minulle automaattisesti. Ihan tuon ohjeen mukaisesti katon jälkeen minulta on peritty puolet hoitopäivämaksusta eli 16,10 euroa. Tuleehan siitäkin maksettavaa, koko kuukausi 483 euroa! Oli se onni, että älysin ajoissa pyytää päästä kotiin, säästyn tuoltakin maksulta. Itseasiassa tästä kotoa käsin haettavasta antibioottihoidosta joutuisi maksamaan sarjahoitomaksun, joka on 8 euroa/kerta, mutta sitäkään en nyt joudu maksamaan, koska minulla on vapaakortti. En maksa myöskään poliklinikkakäynneistä ym.

Lääkkeiden maksukatosta taas löytyy Kelan sivuilta tämä tieto:

Vuotuinen omavastuuosuus (lääkekatto) ja sen täyttyminen

Maksat itse aina osan lääkekuluistasi ns. omavastuuosuutena. Jos saman kalenterivuoden aikana korvatuista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuuosuudet ylittävät 610 euroa kalenterivuodessa, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkeestäsi 1,50 euroa.

Tämä katto minulta täyttyy harvoin, viime vuonna kylläkin sain joulukuun lääkkeet ”ilmaiseksi”. Tänä vuonna katto täyttyy paljon aikaisemmin, sillä käytössä on huikea määrä lääkettä ja yksi erityisen kallis lääke. Nyt vielä maksan täyden hinnan.

Taksimatkoihin taas pätee tällainen sääntö:


Vuotuinen maksukatto

Jos itselle maksettavaksi jäävät matkakustannukset kalenterivuoden aikana ylittävät vuotuisen omavastuuosuuden (242,25 €), Kela korvaa ylittävän osan kokonaan. Kun maksukatto on täynnä, Kela lähettää automaattisesti nk. vuosiomavastuukortin ilmoituksena maksukaton täyttymisestä. Myös alle omavastuuosuuden jäävät matkat kerryttävät vuotuista maksukattoa. 

 Tämä katto on jo täyttynyt, mutta  vielä en ole vapaakorttia saanut, joten joudun joka päivä maksamaan omavastuuosuuden x 4 eli 57 euroa päivässä, mikä tekee viikossa 399 euroa! Toki Kela palauttaa ylimäärääiset maksetut omavastuudet.

Sairastaminen on kallista lystiä, mutta onneksi ovat nämä maksukatot. Koht’sillään minäkin sairastan ihan ilmaiseksi!

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top