Intimiteettisuoja puuttuu

Kaikki sen tietävät, että maatessasi sairaalassa useamman hengen huoneessa joudut jakamaan jokseenkin paljon asioita potilastovereittesi kanssa. Lääkärinkierrolla kaikki kuulevat, mikä sairautesi ja tilanteesi on. Jos et pääse liikkeelle, joudut jakamaan myös vieraasi ja keskustelut heidän kanssaan ym. Tämän kuuden viikon sairaalassaolon ajan olen saanut olla yksin huoneessa, joten tähän asti noita ongelmia ei ole ollut.

Tällä osastolla ei ole ollenkaan väliverhoja. Tangot on, mutta verhot on kuulemma poistettu hygieniasyistä. Tuli mieleen, että ehkä tässäkin on lopulta kysymys rahasta: tarvitaan ihminen huolehtimaan verhojen huollosta.

Kyllä Tyksissä oli verhot ja aina vedettiin visusti eteen, jos potilaalle tehtiin vuoteessa toimenpiteitä. Eihän vaan ole kysymys siitä, että ajateltaisiin, ettei näillä vanhoilla potilailla ole niin väliä? Olen nimittäin vakuuttunut, etteivät nuoret ihmiset suostuisi tällaiseen kaiken jakamiseen. Toisaalta taas vanhukset eivät kehtaa valittaa, mutta moni heistä ei ole tottunut moiseen ”yhteisöllisyyteen” – käsittääkseni ennen vanhaan on oltu paljonkin häveliäämpiä.  Kun minä sain tähän kaverin, mainitsin hoitajalle, etten pidä tilanteesta ja sattumoisin kaveri oli sanonut samaa, väliimme tuotiin n. 80 cm leveä sermi. Auttaahan se hiukan tilannetta, mutta ei neljän hengen huoneessa ollenkaan. Nyt olen taas yksin, joten ei hätää.

Tilanteessa, jossa olet täysin toisten hoidettavissa, on aivan tarpeeksi (alentavaa) tottua siihen, että hoitajat näkevät kaiken – ei siihen enempää yleisöä halua! Hoitajien suhtautuminen näyttää olevan kaksijakoista, toiset vaan vetoavat annettuihin määräyksiin, mutta juuri äsken keskustelimme yhden hoitajan kanssa tästä ja hän sanoi vievänsä asian kehityskeskusteluun. En kuulemma ole ainut, joka asiasta on valittanut.

Ymmärrätkö sinä hygieniasyyt puolusteluksi tässä asiassa?

 Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top