Miten tulkitsen lääkärin vastauksen?

Nyt toistan itseäni, mutta mukana on varmaan lukijoita, jotka eivät ole taustoistani tietoisia. Olin noin vuoden vanha, kun lonkkavikani huomattiin. Kun kunnanlääkäri vihdoin uskoi, että kyseessä ei ole ohimenevä ongelma, hän kirjoitti lähetteen Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Sieltä taas lähettivät Helsinkiin, silloiselta nimeltään Invalidisäätiölle. Siitä asti olen ollut siellä hoidossa. Vaikka asuimme eri puolilla Suomea, aina sain lähetteen Invalidisäätiölle, joka on sittemmin muuttanut nimensä Ortoniksi.  Ortonissa on  minulle tehty aikuisena 4 keinonivel-leikkausta.

Kun muutimme 2001 Uuteenkaupunkiin, systeemi muuttui. En enää pääsytkään Ortoniin, vaan Tyks haluaa tehdä leikkaukset itse. En antanut heti periksi, muttei auttanut vaatimuksetkaan. Tyksissä on nyt tehty 3 keinonivel-leikkausta, jotka kaikki ovat epäonnistuneet. Olen tehnyt potilasvahinkoilmoituksen, johon olen saanut myönteisen päätöksen. Pari päivää sitten siitä tuli muistutus, että pitää vihdoin lähettää lisätiedot. Muutoin päätös raukeaa.

Sitten tähän päivään. Tyksiin on varattu kesäkuun alkuun leikkaus, jossa laitetaan vasempaan lonkkaan 5. lonkkanivel. Nyt olen alkanut epäröidä sitä, haluanko Tyksiin. Tämän vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan potilaalla on oikeus valita hoitopaikkansa. Tämä koskee, ei pelkästään terveyskeskustasoa, vaan myös erikoissairaanhoitoa.

Päätöksenteon tueksi lähetin sähköpostia Tyksin lääkärille. Halusin tietää, mikä tilanne heillä on näiden uusien lonkan keinonivelten suhteen. Kysyin, paljonko heillä on kokemusta ko. proteesien laittamisesta. Kaksi vuotta sitten minulle sanottiin, että niitä ei ole heillä vielä laitettu. Kyseessä siis uusi custom made keinonivel, joka on huippukäsityötä.

Tällaisen vastauksen sain.

Eihän niistä kenelläkään Suomessa ole hyvää kokemusta. Sellaisia laitetaan ehkä 3-5 kappaletta vuosittain koko maassa ja nekin jakautuvat eri sairaaloille. Hyvää siinä on se, että se lantio-osa muotoillaan täysin sinun lantioosi sopivaksi. Jopa ruuvien suunnat suunnitellaan sinun lantioosi sopiviksi. Eli toisin sanoen se custom made lantio-osa istuu täydellisesti sinun lantioosi ja tekee siten sen laitonkin leikkauksessa paljon helpommaksi. Normaalistihan me yritämme lisäpaloja sovittaa lantio-osaan ja muokata niitä itse lantioon sopiviksi. Joskus taas joudumme muokkaamaan lantiota lisäpaloille sopivaksi. Perinteinen leikkaaminen on paljon haastavampaa. Syy, miksi emme aina käytä näitä custom made lantio-osia on niiden hinta. Ne ovat julmetun kalliita. Hinnat ovat tilanteesta riippuen 8000-15000 euroa.

Luulenpa, että tuo ensimmäinen lause on vähän huonosti muotoiltu. En usko, että lääkäri tarkoitti, ettei kellään olisi hyviä kokemuksia, vaan ettei kellään ole paljon kokemusta… 

Miten sinä tulkitset tuon vastauksen? Onko siellä kokemusta vai ei? 

mervi


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top