Meidän kaupungissamme ei ole montaakaan näyteikkunaa. En pysty paljon kävelemään, mutta nuo muutamat somistetut ikkunat on parin kilometrin matkalla ja tykkään hitaasta maleksimisesta, joten katsastan ne useinkin. Joulun alla näin sen toisen vaatekaupan ikkunassa kivan joulunpunaisen mekon. Jouduin olemaan sitkeä, sillä seuraavalla kerralla liikkeen ikkunassa oli lappu – myyjä oli jossain käymässä. Harmittelin, sillä kelit oli tosi liukkaat, enkä voinut uudestaan tulla käymään. Halusin kuitenkin sen mekon ja pääsinkin myöhemmin sovittamaan. Se oli aavistuksen liian pieni, mutta todella joustavaa materiaalia. Oli se vähän lyhytkin, mutta ajattelin, että josko sitten tunikana pitäisin housujen kanssa. Oli se kyllä väärän punainenkin minun viileän kesän väreihini, mutta joulunahan saa olla. Myyjä oli hyvin ”myyntihenkinen” enkä oikeastaan kehdannut lähteä ostamatta. Virhe! Nyt minulla on nukkaantunut joulumekko.,
Laitoin mekon töihin ylleni ja alle laitoin mustan hameen ja näin sain oikein hyvän yhdistelmän – mekko ei näyttänyt liian lyhyeltä.
Kolme tuntia mekkoa pidettyäni huomasin, että hihat olivat nyppyyntyneet. Päivän päätteeksi sekä hihat että ”kyljet” olivat kauttaaltaan nyppyiset.
Tässä vaiheessa huomasin, etten ollut ollenkaan katsonut materiaalitietoja, olin niin mallin ja joulunpunan lumoissa.
Ja jouduin huomaamaan, ettei mekossa ole MITÄÄN tietoa materiaalista saati pesuohjeita. Ne olisivat ehkä olleet irrallisessa lapussa, jonka olin tietenkin jo heittänyt roskiin!
Tuotetiedot
Pikaisella googletuksella totesin, että heikko arvaukseni osui oikeaan: tuotetiedot pitää olla myytävässä vaatteessa KIINTEÄSTI. Ei siis riitä, että ne on irrallisessa etiketissä.
Täällä ohjeistusta:
Kuitusisältö ilmoitetaan prosenttiosuuden mukaisessa järjestyksessä, asetuksen liitteen I mukaisilla virallisilla kuitunimillä suomeksi ja ruotsiksi. Lyhenteiden käyttö ei ole sallittua.
Kuitusisältö tulee olla pysyvästi kiinnitetty tuotteeseen. Useimmiten kuitusisältö ilmoitetaan tuotteen pesulapussa, jossa on myös tuotteen pesu- ja hoito-ohjeet.
Netistä ostaessani olen havainnut, että materiaalitiedot ovat näkyvissä – ainakin niissä liikkeissä, mistä olen vaatteita etsinyt. Aina kyllä katsonkin materiaalin. Ja laki velvoittaakin myyjän ilmoittamaan tiedot ennen ostopäätöstä.
Tietojen onoltava kuluttajan selvästi nähtävissä ennen tuotteen ostamista, myös silloin, kun ostaminen tapahtuu sähköisiä menetelmiä käyttäen.
Reklamaatio
Selvästi tässä tapauksessa olisi reklamaation paikka, sekä huonosta laadusta että tuotetietojen puuttumisesta. Mutta. En minä kehtaa.
Paljon puhutaan T***n ja S*****n kaltaisista halpatuontifirmoista, niiden huonosta laadusta ja puuttuvista testauksista. Ostaessaan paikallisesta liikkeestä asiakkaan voisi olettaa saavan laadukasta. Mutta ehkä minun pitää syyttää vain itseäni, kun en tarkistanut tuotetietoja.
Kokemuksesta ja nyppääntymisestä arvelen, että mekkoni sisältää akryyliä, joka on helposti nyppääntyvä. Varsinkin nyppyjä tulee neuleeseen, mitä tämäkin kertakäyttömekko on.
Tilannetta voisi ehkä pelastaa käyttämällä ”nyppykonetta” tai ”villaharjaa” joilla nypyt saanee pois.
Höpsö minä
Ihmettelin, että ompa kummallisia nyppyjä, kun ei tuolla nukkaimurilla lähde! Kunnes tajusin, että siinä on korkki päällä. Varsinaiset nypyt lähtee, mutta pinta jää kyllä sellaiseksi hmmmm…. nuhjaantuneen näköiseksi.
Villakampa ei soveltunut ollenkaan, olisi vaan repinyt kangasta.
Yllätys
Koska ainut käytettävissä oleva tieto on niskassa oleva merkki Marta, googlasin sen ja yllätys, yllätys – löysin mekon ja sen tuotetiedot!
Ja vielä isompi yllätys on se, ettei se olekaan akryyliä, vaan villaa!
60 % villa, 35 % viskoosi, 5 % elastaani
Pesuohjetta ei tuollakaan ole.
Mitä opimme tästä? Aina kannattaa katsoa tuotetiedot, jo ostohetkellä… Toisaalta, jos olisin katsonut ja todennut, että mekko on pääasiassa villaa, olisin ollut tyytyväinen. Sitä en tiedä, miten saisin tuoteselosteen ja mekon ”kulkemaan yhdessä” kun ne kerran ei ole kiinni ommeltuna?
Mervi