Ompeluoppi: leninki – kaavan muokkaus ja ompelu

Kevään viimeisenä työnä ennen näyttöä valmistamme leningin tai mekon, miten sitten kukakin sitä nimittää. Tässä yhteydessä pitäisi harjoitella myös vuoritusta, mutta jos leninkiin ei tule vuoria, pitää tehdä erillinen toppi vuorilla. Minä valmistin lyhythihaisen kukkamekon ilman  vuoria.

Ensin teimme koululla olleista varastokaavoista ”peruskaavan” omilla mitoillamme. Minulle koko 54 oli ihan sopiva, mutta sisäänotot (muotolaskokset) piti jättää pois. Vartaloni on siis…. hmm.. tasaisen paksu.

Tässä kaavassa rintamuotolaskos lähtee olkapäältä. Tein sovitusmekon tämän mukaisesti. Minulle se ei sopinut ensinkään. Korjailemallakaan ei oikein tahtonut löytyä hyvää mallia. Päätin siirtää muotolaskoksen kädentielle.

Muotolaskoksen siirtäminen:

Ensin leikkasin kaavasta irti olkapään muotolaskoksen

Sitten se suljetaan – maalarinteippi on tässä ihan kelpo väline.
Nyt leikataan uusi muotolaskos haluttuun kohtaan. Minä asetin sen kädentielle. Kun kaavan asettelee pöydälle tasaiseksi – Simsalapim!- uusi muotolaskos avautuu aivan itsestään.

 

Tämä malli on minulle – minun isolle rintamukselleni – ehdottomasti parempi. Vielä täytyy kokeilla saman muotolaskoksen siirtämistä kainalon alle, missä rintamuotolaskos yleensä sijaitseekin. Tiedän kokemuksesta, että sen sijoittelu ei ole yhtä helppoa kuin tämä yllä oleva.
Kun kaava oli korjattu, tein varsinaisen mekon valitsemastani kukkakankaasta. Pääntietä jouduin suurentamaan paljon, samoin muokkaamaan kädentietä avarammaksi ja olkalinjaa lyhyemmäksi. Olin kärsivällisempi kuin yleensä ja pyrin tekemään mallista mahdollisimman istuvan. Onnistuinkin kyllä hyvin.
Koska mekko on joustamattomasta kankaasta ja pintaa nuoleva, ompelin taakse pitkän vetoketjun. Jouduin uudelleen harjoittelemaan piilovetoketjun ompelemista, vaikka se jo aiemmin onkin opeteltu. Mutta nyt luulen sen oikeasti osaavani. Loppujen lopuksi totesin, että mekon pystyi pukemaan ylleen vetskarin ollessa kiinnikin, joten se oli tavallaan ihan turha. Mutta ei oppi ojaan kaada!

Pääntien huolittelin alavaralla ja tikkasin n. 1,5 cm päästä. 

Oikein tyhmät kuvat. Älä katso kyynärtaivettani – kävin labrassa luovuttamassa 13 pulloa verinäytettä, enkä sitten huomannut ottaa lappua pois. Hmh.

 
Semmoinen siitä tuli. Näin kuvaa katsoen voisi todeta, että ihan onnistunut: hihat istuu täydellisesti ja vartalon muodot on sopivasti esillä ja piilossa. Helman pituus lienee sääntöjen mukainen – päättyy ohuimpaan kohtaan – mutta minun koivilleni aavistuksen liian lyhyt.

Tosiasia on se, etten tule koskaan tätä mekkoa/leninkiä pitämään. Se on joustamaton ja aivan liian tiukka ISTUA. Menee siis myyntiin. Hyvin tehty mekko, rypistymätön kangas, koko 54 – kuka haluaa?

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top