Tämänkin keskeneräisen työn olen löytänyt jostain kirpputorilta. Tässä mennään niin vahvasti osaamiseni ulkopuolelle tai ainakin epämukavuusalueelle, että olen lähes 100 % varma, etten tule tätä työtä valmiiksi saattamaan.
Itselleni tulee mieleen joskus kuulemani ”punakirjonta”, ”punapoiminta” ja ”hardanger”. Onkohan tässä käytetty jotain näistä, vai kenties kirjonta on jotain muuta? Kankaan koko on 45 cm x 45 cm.
Katso postauksen lopusta vielä kuvia yksityiskohdista.
Googlettelin noita sanoja ja tämän sain selville:
Hardanger-kirjonta on perinteinen revinnäiskirjontamuoto. Se on saanut nimensä Norjan Hardangervuonosta, jonka alueella sitä ommeltiin noin vuosina 1650–1850.
Hardanger-kirjontakuviot ovat geometrisia, esimerkiksi neliöitä, suorakulmioita, vinoneliöitä, siksak-kuvioita ja ristejä. Kuviot kirjotaan useimmiten helmilangalla tiiviille palttinasidoksiselle kankaalle. On olemassa myös hardanger-töihin erityisesti suunniteltuja, yleensä valkoisia tai kellertäviä hardanger-kankaita.
Kirjonnassa käytetään paula-, sidos- ja tikkipistoja, joilla ommellaan yhteen yleensä neljän langan ryhmiä. Kankaan lankoja voidaan katkaista, ja jäljelle jäävät langat parsitaan muodostaen reikiä ympäröiviä kuvioita. Myös useita erikoistekniikoita saatetaan hyödyntää pitsimäisen vaikutelman aikaansaamiseksi.
Innostuinpa sitten etsimään lisätietoa kirjahyllystäni. Voi mahdoton, miten paljon minulla on kirjontaan liittyviä kirjoja – vaikken KOSKAAN tee mitään kirjontaa!
Tämä ensimmäinen on oikein tietoteos, jos haluaa opiskella erilaisia pistoja ”Pykäpistoista linnunsilmiin” Ohjeet on tosi seikkaperäiset.
Sitten löytyi tällainen vanhempi kirja, jossa kuvat on paljolti mustavalkoisia. Tässä kirjassa tarjotaan enemmänkin ideoita kuin pisto-oppia.
Tämä kirja ”Kirjo punaista, valkoista ja sinistä” on uudempaa sarjaa ja ideat vähän ehkä pienimuotoisempia, nykyajan kiireisille naisille(ko)?
Samantyyppinen on kirja ”kauniisti kirjailtu koti”, josta löytyy ideoita vaikkapa vanhojen kirjailujen uudelleen käyttöön:
Neliosaisen ”Kauneimmat käsityöt” – kirjasarjan osassa 2 on kirjontaa:
Monissa kirjontaohjeissa oli erilaisia puseron edustan kirjomuksia:
Erilaisia pistoja on uskomaton määrä ja hauskoja nimiäkin niillä. Toispuolinen harakanvarvas, polveileva harakanvarvas ja umpinainen harakanvarvas.
Ja viimeiseksi kuva, joka löytyi jostain näistä kirjoista, vaikkei yhtään käsitöihin liitykään. Mutta noi silmät!
Pikkuisen on nenä pölyinen, kun näitä kirja-aarteitani selailin. Aivan uskomaton määrä tietoa, ideoita ja ohjeita. En löytänyt punakirjontaa – valkokirjontaa ja mustakirjontaa kylläkin. Punapoiminnasta ei ollut myöskään mainintaa. Toisaalta hardangerkirjonta näytti yleensä olevan valkoisella langalla tehty…
Ehkä tämä työni on hardangerkirjontaa? Mitä mieltä sinä olet?
Työ on kesken, enkä tiedä, onko tässä joku kohta jo valmis, kun mitään mallia ei ole, eikä työssä näy luonnostelua. Ehkäpä on käytetty itsestään häviävää kynää? Onkohan ollut tarkoitus täyttää koko kangas?
Arvostan suuresti näin pikkutarkkaa työtä. Minun hermoni tuskin riittävät tällaiseen…
Jos joku on kiinnostunut tekemään työn loppuun, voi ottaa minuun yhteyttä. Toisaalta, jos jollain olisi tietoa tästä mallista, sekin kiinnostaa.
mervi.lamminen@outlook.com
Pellavasydämen Mervi