Kudotaanko luostarissa sukkia?

Mistähän kaikki uutuudet tai keksinnöt saavat nimensä? Eponyymiksi sanotaan henkilöä, jonka mukaan joku ilmiö, asia tai esine on nimetty. Esimerkiksi celsiusaste on nimetty ruotsalaisen astronomin Anders Celsiuksen mukaan, Parkinsonin tauti  taas englantilaisen lääkärin James Parkinsonin mukaan. AIV- rehu on nimetty Artturi Ilmari Virtasen mukaan ja giljotiini-sanan takana on  kuulemma Joseph-lgnace Guillotin. Halleyn komeetta on saanut nimensä Edmond Halleyn mukaan.

Ruokareseptejä vaihdettaessa vaihtuvat myös Mummon kakku, Pirjon piirakka, Sakarin parempi kalakeitto jne. Kukaan ei taida enää olla selvillä kenen mummo on alunperin ihanan kakun keksinyt.

Tämän alustuksen jälkeen ihmettelen, mistä on villasukille tullut niinkin hieno nimi kuin 

Lintulan luostarin sukat

Onko joku Lintulan luostarin asukkaista neulonut sukkia ja näin sukat saaneet nimensä.
Vai onko luostarissa joskus ollut myynnissä lahjoitettuja sukkia ja sitä kautta saaneet myös nimensä.
Vai ehkä joku on saanut tuliaisena sukat Lintulan luostarista ja antanut niille nimen.

En tiedä, enkä netistäkään löytänyt yhtään osumaa sanoille Lintulan luostarin sukat. Todennäköisempää on, että tämä malli tunnetaan jollain toisella nimellä. Minä olen saanut eräältä asiakkaaltani ohjeen tähän sukkaan ja hän myös kädestä pitäen näytti minulle, kuinka tuo tehdään.

Nyt en tehnyt sukkia, kun niitä alkaa olla nurkat pullollansa, mutta sen sijaan säärystimiä minulla ei vielä olekaan. Eilen mieheni vähän kummastellen kysyi, että mihin minä näitä sukkia aion laittaa. Sattui niin hyvin, että juuri se sukka oli minulle itselleni niin pääsin helpolla. Mutta vieressä sattui olemaan vauvan sukat ja sitten hän kysymään, että ”entäs noi”? Pitäisi pian keksiä joku myyntikanava, ennenkuin tulee kesä. Hiihtolomalla luulen monen kaipaavan lämpimiä villasukkia.

Tämä malli oli alunperin tehty hyvin ohuesta langasta. Mallin mukaan silmukoita luodaan 4 x 16 eli yhteensä 64 eli aika paljon, mutta toisaalta tuo malli on sellainen, että niitä silmukoita tarvitaankin enemmän, kun on tuollaiset kaaret… Minun lankani oli kyllä aika paksua (vyöte hukassa) – paksumpaa kuin normi 7 Veljestä, mutta minullahan onkin paksu pohje!

Tämä malli on oikein helppo neuloa, 
mallikerta on vain 5 kerrosta ja sen oppii erittäin helposti ulkoa. 
Sujuu mainiosti samalla kun katsoo telkkaria.
Oletko sinä kuullut Lintulan luostarin sukkamallista ennen?
Oletko nähnyt tämän mallin aiemmin?
Oletko kuullut tälle mallille jonkun toisen nimen?
Haluatko tästä mallista neulontaohjeen?
Mervi

ps. rohkeana tyttönä lähetin Lintulan luostariin sähköpostia ja toivon, että asia selviää….

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top