Kuitinantamisvelvollisuus

Vuoden alusta tuli voimaan laki, joka velvottaa elinkeinonharjoittajan tarjoamaan kuitti maksusuorituksesta.
Lain tarkoituksena on harmaan talouden kitkeminen, sillä tähän asti on saattanut ottaa rahan, laittaa sen taskuunsa ohi kirjanpidon. Fiksua se ei ole ennenkään ollut, mutta nyt tästä ”rikoksesta” on tehty rangaistava teko.

Lain nouttamaista valvovat Verohallinto ja Poliisihallinto, sekä Aluehallintoviranomainen anniskelupaikoissa. Valvonta on jo aloitettu tämän vuoden alusta. Mikäli lakia ei noudateta, valvontaviranomainen voi määrätä elinkeinonharjoittajalle LAIMINLYÖNTIMAKSUN, jonka toimeenpanee Oikeusrekisterikeskus. Maksun suuruutta ei ole yksiselitteisesti ilmoitettu, mutta se on 300-1000 euroa. Kyllä se pientä yrittäjää kirpaisisi!
Lakia kyllä kannattaa noudattaa, sillä tarkastus voi tapahtua myös koeostoina. Tarkastaja voi siis toimia tavallisen asiakkaan roolissa, mutta tällaisessa tapauksessa jo epäillään lakia rikottavan.

Ketä koskee?
Elinkeinonharjoittajien kaikilla toimialoilla tulee noudattaa tätä lakia. Vain ne yrittäjät, joiden liikevaihto jää alle 8500 euroa, jäävät ulkopuolelle. Tuo 8500 euroahan on se raja, jolloin yrittäjä on myös alv-velvollinen.
Nyt siis kaikkien kauppiaitten, partureiden, hierojien, korjausompelijoiden, suutareiden, jäätelönmyyjien jne. on tarjottava ostoksien ja palveluiden maksajalle kuitti.

Laki ei koske tori- ja markkinamyyntiä, joka tapahtuu ULKOTILOISSA.
Lakia ei myöskään sovelleta yleishyödylliseen yhdistys- ja harrastustoimintaan eikä maa- ja metsatalouden harjoittajiin.

Millainen kuitin pitää olla?
Kuitissa pitää olla
– elinkeinonharjoittajan nimi
– yhteystiedot
– y-tunnus
– päivämäärä
– tunnistenumero eli käytännössä kuiteissa pitää olla juokseva numero
– myytyjen tavaroiden määrä
– myytyjen tavaroiden laji (eli nimike) tai
– palvelujen laji
– tavaroista tai palveluista suoritettu maksu arvonlisäveroineen ja verokantoineen.
   * Tämä kohta tarkoittaa sitä, että kuitissa näkyy vaikkapa
      – villasukat 20,- sisältää arvonlisäveron 24%
      – hunajaa 5,- sis. alv. 14%
 Kuitti voi olla tulostettu, käsinkirjoitettu tai se voidaan tarjota myös sähköisesti.

Kuitiksi ei kelpaa
Pankkikorttikoneen antama kuitti ei kelpaa tämän lain tarkoittamaksi kuitiksi. Yleensä. Harvoihin laitteisiin on saanut päivitettyä uudet vaatimukset. Yleensähän pankkikorttikuitissa näkyy vain summa ja firman tiedot. Siitä jää siis puuttumaan monta yksityiskohtaa. Lisäksi yrittäjän pitäisi siis joko kirjoittaa käsin riittävät tiedot sisältävä kuitti tai antaa kassakoneesta erillinen kuitti.

Kyllähän tästä pienyrittäjille aikamoinen työ tuli, jos ei ole aiemmin asiaan kiinnittänyt huomiota. Pellavasydämessä kirjoitimme koko 5 vuoden ajan kuitit käsin, mutta ei niiden tietosisältö kyllä yltänyt tämän lain vaatimalle tasolle. Aika moni joutuu vakavasti harkitsemaan kassakonejärjestelmän hankkimista. Kun meillä oli n. 50 käsityöläisen tuotteita myyntitilillä, kassajärjestelmältä vaadittaisiin paljon, että se riittäisi lain vaatimiin tietosisältöihin ja antaisi liikkeelle riittävästi informaatiota tilityksiä varten. Tässäkin kohtaa täytyy todeta, että onneksi olen lopettanut…

Toisaalta ymmärrän yrittäjien harmin, mutta toisaalta hämmästelen sitä kritiikkiä, mitä lakia kohtaan on osoitettu. Tällähän juuri yritetään saada markkinoilta pois epärehelliset yrittäjät ja turvata kaikille yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet tavaroiden/palveluiden myyntiin. Laki on tarkoitettu meidän kaikkien parhaaksi.

Oma kokemus
Monet paikalliset yrittäjät tietävät yhteyteni verottajaan, joten olen aikaisemminkin saanut kuitin, mutta monet ovat sen jättäneet antamatta. Lähinnä parturit ja hierojat ovat jättäneet kuitin antamatta. Nyt menin vakiparturiini vuoden vaihteen jälkeen. Tarkkailin tilannetta ja kun en saanut muuta kuin pankkikorttitositteen, pyysin ”kunnon kuitin”. Parturi vakuutti minulle että tämä on oikea ja pätevä kuitti. Hän vielä kertoi, että kuuleman mukaan naapurikaupungissa on jo käynyt tarkastajia. Joten uskon, että hän vilpittömästi luuli olevansa oikeassa.

Tarkistettuani vielä kerran asian lähetin hänelle viestin, ettei tarjottu kuitti ole riittävä. Saa nähdä miten käy ensi kerralla?

Suosittelen asiakkaita pyytämään kuittia, mikäli sellaista ei automaattisesti tarjota. Pyysin paikallislehteä kirjoittamaan asiasta ja viime viikolla sellainen juttu olikin. Luulen, että monikin yrittäjä on vielä ymmällään asiasta, joten tiedottamista tarvitaan!

Jos sinä myyt tavaroita tai palveluja yli 8500 euroa vuodessa, sinunkin pitää siis tarjota asiakkaillesi kuitti. Tässä kaksi mallia käsinkirjoitettavasta. Molempia olemme käyttäneet Pellavasydämessä.

Vasemmanpuolista on enemmän saatavilla ja se on paljon edullisempi. Mielestäni se on kuitenkin hankalampi käyttää. Hain googlesta pystymallista kuittia ja kuinkas ollakaan – sieltä tarjottiin juurikin Pellavasydämen kuittia. Eipä tarvinnut lähteä vanhoista teksteistä hakemaan….

Tuo on vanha kuitti, EIKÄ SIIS SOVELLU ENÄÄ UUDEN LAIN MUKAISEKSI KUITIKSI noin vajavaisesti täytettynä. Kuittilomake sinänsä kelpaa, mutta siihen on täytettävä paljon enemmän tietoa.

Tässä vielä kaksi linkkiä verohallinnon sivuille – lehdistötiedote kuitintarjoamisvelvollisuudesta
ja vastaava lakiteksti

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top