Pellavasydämen kaupunkipipon ohje

Tässä tulee kuvallinen ja sanallinen ohje palmikkopipoon. Myöhemmin lisään vielä piirrosohjeenkin. Tämä ohje on siis niille, jotka ovat aiemminkin palmikoita neuloneet ja osaavat/haluavat kuvasta katsoa mallin.
Pipo neulotaan kolmessa osassa ja aloitetaan keskimmäisestä kappaleesta eli palmikko-osasta. Tämä pipo on tehty Novitan 7veljestä langasta. Aloitan isoilla pyörpuikoilla, mutta vaihdan sukkapuikkoihin, kun pyöröpuikot ovat liian pitkät kavennusten edetessä. Resorin voi myös halutessaan tehdä vähän ohuemmilla puikoilla, jolloin siitä tulee napakampi.
Luodaan 32 silmukkaa.
Neulotaan 2 oikein, 2 nurin, 6 oikein, 2 nurin, 8 oikein (=keskikohta) 2 n, 6 o, 2 n, 2 oikein. Kerroksen ensimmäinen ja viimeinen neulotaan aina oikein.
Nurja kerros neulotaan niinkuin se näyttää, eli nurjat nurin ja oikeat oikein. Paitsi ensimmäinen ja viimeinen silmukka siis aina oikein.
Näin neulotaan 2 oikeaa ja 2 nurjaa kerrosta ja sitten aloitetaan palmikon teko:
Reunoihin tulee 6 silmukan palmikot ja keskelle 8 silmukan tuollainen kaksoispalmikko vaimikäsennimion. Siinä on kaksi 4 silmukan palmikkoa peilikuvina. Katso palmikon tekeminen kuvasta, tulen myöhemmin lisäämään tarkemmat ohjeet, eli odota, mikäli et tästä saa selvää.
Tätä palmikko-osaa tehdään niin pitkään kuin halutaan. Kun minulla on päänympärys 60 senttiä, teen tästä kuitenkin vielä pidemmän jotta pipo ei kiristä päässä!

Palmikon keskellä silmukat päätellään napakasti. Katso, että alku- ja loppupää tulee samanlaiseksi. Päät ommellaan yhteen, samalla voi vähän kiristääkin, koska palmikoilla on tapana ”levistyä” ja näin ollen yhtymäkohdasta tulee muuta osaa leveämpi.

 
Siirrytään päälaen tekemiseen. Äsken tehdyn kappaleen reunasta poimitaan silmukat, noin 80 riippuen siitä, kuinka pitkän olet tehnyt. Tätä kuvaa tarkastellessasi muista, että minä olen vasenkätinen.

Aloita näillä silmukoilla ainaoikean neulominen, mutta lisää joka viidennen silmukan jälkeen yksi, joten loppujen lopuksi silmukoita on vähän yli 100. Lisäys tehdään nostamalla lanka silmukoiden välistä ja neulomalla se kiertäen oikein.

Riippuen siitä, miten korkean päälaen haluat aloita kavennukset esim. 5 cm:n jälkeen. Kavennukset voi tehdä neljässä tai kuudessa kohtaa. Molemmilla olen tehnyt, mutta päätynyt tekemään useamman, jolloin näyttää tasaisemmalta. Eli jaa silmukat kuuteen osaan 108 : 6 = 18.

Kavennukset tehdään näin: Ylivetokavennus, 14 silmukkaa väliin, neulotaan 2 silmukkaa oikein yhteen. Ylivetokavennus, 14 silmukkaa ja oikeinyhteen kavennus. Allaolevasta epäselvästä kuvasta voit huomata, että yhteenkavennus ja ylivetokavennus tulevat peräjälkeen.

Kavennuskerroksen jälkeen oikein neulottu kerros ilman kavennuksia. Eli kavennukset joka toiselle kerrokselle. Kavennus aina samaan kohtaan, eli toisella kavennuskerroksella noita välisilmukoita on 12, sitten 10 jne…

Kavennuksia jatketaan niin kauan kun silmukoita on jäljellä ja sitten päätetään työ.

Siirrytään resorin tekemiseen:
Nyt poimitaan silmukat palmikko-osan toiselta puolelta ja aivan samalla lailla kun päälaen tekemisessäkin. Ainut ero on siinä, että silmukat neulotaan 1 oikein, 1 nurin. Joka viidennen silmukan jälkeen taas nostetaan 1 lisäyssilmukka. Teen lisäyksen nurjan silmukan jälkeen, eli nostan langan ja neulon sen kiertäen oikein.

Resoria neulotaan esim. 8 cm ja sen jälkeen silmukat päätetään hyvin löysästi. Tämän jälkeen resoriosa taitetaan kahtia ja ommellaan löysästi kiinni nurjalle puolelle samaan kohtaan, mistä resori alkaakin.

Nyt olisi pipo valmis, mikäli et halua päälaelle mitään lisäyksiä. Tähän pipoon tein tuollaiset ”propellit” kokeeksi.

Tällaisissa tunnelmissa puoliyön jälkeen kuvasin tämän ohjeen teille. Onko hankalasti selitetty – saitko käsityksen miten tällainen kaupunkipipo valmistuu? Kuinka moni haluaa  vielä tarkemmat ohjeet, piirroksen, palmikon teko-ohjeen tai mitä muuta?

Pellavasydämen Mervi

ps. Kuten tekijänoikeuksissa yleensäkin niin myös tässä tapauksessa:
tällä ohjeella saat tehdä itsellesi pipoja ja antaa niitä lahjaksi. Ohjeen käyttö kaupalliseen tarkoitukseen on kielletty, sillä malli on minun omani. Et voi siis myydä tällä ohjeella valmistettuja pipoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top