Luovuutta, taitoa vai jäljittelyä…

PIANONSOITTO 
Osaan soittaa pianoa. Olen jopa opettanut pianonsoittoa. Mutta. Osaan soittaa vain nuoteista.
Hmmm… ”vain nuoteista” siksi, että haluaisin osata soittaa myös improvisoimalla ja korvakuulolta. Mutta en osaa. Olen jonkun kerran sanonut, että minun mielestäni pianonsoitto on kuin koneella kirjoittamista – sen voi jokainen oppia. Toiselle helpompaa, toiselle vaikeampaa ja hitaampaa.

Totta puhuen, jonkun verran osaan myös vapaata säestystä. Minulle se tarkoittaa sitä, että esim. lauluun on merkitty melodia ja soinnut, jolloin osaan soinnutella ja kehitellä jonkinlaisen vasemman käden ”lirutuksen”.

KÄSITYÖT
Jokunen vuosi sitten, kun olin vasta aloittelemassa käsityöyrittäjyyttä, keskustelin aivan muussa yhteydessä  erään naisihmisen kanssa. Hän ihaili tuotteitani, joita oli nähnyt netissä ja kertoi osaavansa myös itse tehdä käsitöitä. Tähän hän jatkoi mielenkiintoisen lauseen, jota olen usein pohtinut jälkeenpäinkin. ”Osaan kyllä jäljitellä toisten töitä, mutta en osaa itse luoda mitään uutta”.

TEKNIIKKA
Olen erittäin kehno kaikenlaisessa teknistä taitoa vaativassa. Saan hajalle kaikenlaiset tekniset vempeleet, nitoja on jo liian vaativa minulle. Tietotekniikkaan liittyvät asiat ovat vielä hankalampia. Tottakai jotain osaan, mutta….

Suvi kehui blogini uutta, syksyistä ulkoasua ja toivoi itse(kin) osaavansa luoda haluamansa taustan. Tässä kerron, että en todellakaan ole osannut itse tehdä tätä. Tyttäreni on neuvonut tuon ylhäällä olevan bannerikuvakollaasin tekemisen ja nuo sivulla olevat vaahteranlehdet olen napannut ilmaisesta blogin taustoja tarjoavasta nettisivustosta (klik)  Jos ilmenee tarvetta, voin neuvoa (kröhöm) miten se sieltä kopsataan!

ELI SIIS
Karrikoidusti haluaisin kertoa, että olen päätynyt tällaiseen päätelmään:
Minä osaan monenlaista. Osaan soittaa pianoa, osaan tehdä käsitöitä, osaan muokata blogia.
Mutta luovuus? Mitä on luovuus – olenko minä luova? Muutama vuosi sitten olisin aika huolettomasti vastannut, että minusta on kaikenlainen luovuus kaukana. Esimerkkinä ajattelin silloin juuri pianonsoittoa.
– Osaan kyllä soittaa pianoa, mutta se on ”koneellista” nuottien seuraamista.
– Vaikka sukankutominen ohjeen mukaan ei välttämättä helppoa olekaan, on kuitenkin toinen asia osata luoda jotain ihan omaa, jokin sellainen malli tai väriyhdistelmä, jota ei ole ennen edes nähnyt.
– Valmiin blogin taustan kopsaaminen ei vaadi kovin kummoista taitoa, luovuutta tarvitaan, kun haluaa ihan itse tehdä sen taustan alusta asti. Noh, siinä tarvitaan kyllä lisää taitoakin.

TAITO, LUOVUUS, JÄLJITTELY
Taito ja luovuus taitavat olla eri asia? Tietojen ja taitojen soveltaminen alkaa jo olla luovuutta, vai onko sekin taitoa? Sukan kutominen mallia katsomalla on jäljittelyä, mutta siinä vaaditaan kuitenkin taitoa.

Sellaiselle ihmiselle, joka ei osaa tehdä käsitöitä, olen usein sanonut, että ihmiset ovat luovia kovin eri aloilla. Ehkä mielenkiintoisin alue on ”luova ongelmanratkaisu”. Hei, nyt tuli mieleen, että olen tainnut tästä ennenkin kirjoittaa… no, ei kai se haittaa?

Mitä sinun mielestäsi on luovuus? Oletko sinä luova?

ps. tämä teksti alkoi kummuta, kun mietin, mitä vastaan Suville. Taidan olla aika luova, kun yhdestä kommentista kirposi n. 3000 merkin kirjoitus!

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top