Eräänlainen mattoprojekti

Miehelläni on kesäloma meneillään ja iso osa siitä näyttää kuluvan erilaisissa työprojekteissa. Minä pyysin häntä keräämään muutaman kierrätyskeskukseen menevän tavaran – tiedättekö sellaisia, joita säilytetään esim. lipastojen takana. Peilejä, lasihyllyjä, taulun kehyksiä ym.. joista on ollut ajatus ”joskus jotain tuunata”. Eipä ole tarvittu, sensijaan hankaloittavat siivoamista ja vain keräävät pölyä.

Projekti sitten vähän paisui. Päätimme karsia vanhoja mattoja. Meillähän ei juurikaan enää mattoja käytetä, ne kun ovat minun liikkumiseni tiellä: yksi varomaton osuminen kepillä mattoon ja ämmä on pitkin pituuttaan lattialla. Omakotitalossamme on tällainen vintti:

Raput vinttiin avataan katosta keskelle eteistä

Tilaa vintillä on koko talon mitalta

Nuo portaat eivät ehkä kestä minua ja muutenkin minulta on pääsy kielletty tuonne ylös. Noooh, nykyisellään en sinne kyllä pääsisikään, mutta alkuperäinen ajatus miehelläni oli se, että pysyy järjestyksessä, kun minä en pääse sotkemaan! Seuraus on se, ettei minulla ole mitään käsitystä siitä,  mitä vintissä on….

Asetuin istumaan tuohon aukon alle ja mieheni näytti mattoja. Minä lajittelin ne säilytettäviin, kierrätyskeskukseen vietäviin ja myytäviin. Sitten ne raahattiin alas ja levitettiin ulkona pitkin pituuttaan, minä kuvasin, mitattiin ja mitat merkittiin kuhunkin mattoon.

Kierräyskeskukseen – ilmaisia siis.
Osa myytävistä

 

Osa on  vanhoja, mutta hyväkuntoisia ”mökkimattoja”
Itse kutomani, käyttämättömäksi jäänyt
vähän perinteisempää raidoitusta
Raikas sinivalkoinen matto merelliseen sisustukseen
Itse kutomani keltainen lp-matto, niin raikas!

Olen kutonut tällä sidoksella useammankin maton. Näyttää tässä kuvassa kivalta, mutta kun tätä pelkästään on isona mattona, onkin jo vähän tylsä. Tähän on näköjään kudottu naruakin joukkoon.

 Tämä sinisävyinen käytävämatto taitaa myös olla samaa sidosta, mutta vähän epäonnistunut. Olisi pitänyt katkaista jollain raidoituksella, nyt tuo pitkä raita vilisee silmissä. Kontrastikin taitaa olla liian iso?

Muistaakseni en tätä mattoa ole itse kutonut. Mielestäni tässä on kiva raidoitus. 
 Tässä on ikivanha matto, en tiedä kenen kutoma. Sävyt ovat hyvin maanläheisiä.
 Tässäkin on onnistunut väritys ja raidoitus.
Lp-kudetta ja trikoota.  
Tässä on anopin kutoma matto 35 vuoden takaa. Mieheni ei enää muistanut näihin liittyvää tarinaa. Anoppi oli kutonut koko loimen – ehkä 30 metriä? – mattoa ja kysyi, minkä mittainen meille olisi sopiva. Olin silloin nuori rouva ja vähän ujo ainakin siinä ympäristössä, eikä meistä kumpikaan osannut sanoa juuta ei jaata. Anoppi siis antoi koko rullan meille mukaan. Mehän paloittelimme sen sopiviksi matoiksi! Kuten tästäkin kuvasta huomaat, ei ollut mitään käsitystä raidoista ja niiden sommittelusta. Nyt kun näitä katselimme, totesimme harmitellen, että meni anopin kova työ raitojen suunnittelussa ihan hukkaan. Koskaan en ole jälkeenpäin kysellyt, että oliko tarkoitus ottaa vain parin metrin pätkä, eikä ehkä pätkiä koko rullaa?!!
 
Tunnistaako joku tämän sidoksen näissä mamman kutomissa matoissa?
Etupäässä omaksi ilokseni näitä mattoja kuvasin. Vähän haikeana luovun noista itse kutomistani, olenhan ne omaan huusholliini varta vasten kutonut, vaikka moni onkin jäänyt käyttämättömiksi. Mutta turhaapa näitä on vintissä säilöä. Tässä oli siis vain murto-osa pois lähtevistä matoista. Oma autoni on näin täyteen lastattu ja lähdössä kohti Pellavasydäntä. Laitan oikein lehteen mainoksen. Nyt olisi saatavana edullisia mattoja vaikkapa mökkikäyttöön.

Yleensähän käy niin, että vaikka on jo päättänyt luopua turhista tavaroistaan, sitä alkaa kuitenkin katua ja siirrellä niitä pikkuhiljaa takaisin. Nyt tässä ei käynyt niin. Vain yhden plyyssimaton lähetin takaisin vinttiin, siinä oli niin paljon tunnearvoa, se on käyttökelpoinen, eikä kukaan muu kuitenkaan sellaista halua. Lisäksi kaksi perinnöksi saamaani villalankamattoa laitan nettiin myyntiin, niillä saattaa olla jo vanhan tavaran arvoa, samoin kaksi ryijyä. 
Paljon tuli tilaa. Oli kiva touhuta yhdessä, mikä on meillä harvinaista. Yleensä puuhailemme kumpikin omiamme. Hetken kävi mielessä, että onko tässä jotain enteellistä? Jos vaikka muuttoa varten tyhjennetään…
Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top