Saako olla postikuluilla vai ilman?

Olen jo muutaman kerran maininnutkin, että Pellavasydämen verkkokauppa tekee tuloaan. Ei kuitenkaan tahdo tulla valmiiksi. Nyt hangertaa postikulujen hallinta. En osaa päättää, millä tavalla postituskulut tai toimituskulut miten niitä sitten kutsutaankin, huomioidaan.

Jospa ensin tarkastelemme asiaa asiakkaan kannalta. Tottakai helpoin ja houkuttelevin tapa olisi ostaa tuotteet ilman postituskuluja. Mutta kuten asia usein ilmaistaan ”ilmaisia lounaita ei ole”. Sen sijaan postituskulut voidaan lisätä tuotteiden hintoihin. Joka tapauksessa asiakas maksaa myös postituksesta aiheutuneet kulut – tavalla tai toisella, joko tuotteen hinnassa tai erikseen.

Toinen vaihtoehto on se, että kullekin tuotteelle on ilmoitettu paino ja ostosten päätyttyä ohjelma laskee yhteispainon ja postituskulut määräytyvät sen mukaan. Asiakas näkee koko ajan, minkä verran postituskulujen hinta nousee tuotteita lisättäessä.

Kolmanneksi voisi olla niinkin, että tuotteet on jaettu esim. kolmeen luokkaan, jolla jokaisella on eri postituskulut. Pienet ja kevyet tulisivat ehkä kirjeen hinnalla, keskikokoisten postitus maksaisi esim. 5 euroa ja isoimmat ja painavimmat vaikkapa 10 euroa. Käsittääkseni tässäkin tapauksessa kulut määräytyvät painon mukaan, eli kauppias joutuu kuitenkin ohjelmaan syöttämään jonkun ”keskimääräisen” painon.

Myyjän, siis verkkokaupan pitäjän kannalta tärkeintä on tietysti saada hinta määrättyä niin, että todelliset postituskustannukset tulevat katettua. Ehkä eniten työtä tuottaa tuo ensimmäinen vaihtoehto. Lisätessään jokaisen tuotteen verkkokauppaan myyjän pitää punnita se ja lisätä kustannus hintaan. Postikulujen muuttuessa (mitä tapahtuu nykyään aika tiuhaan) kaikkien hinnat joutuu määrittelemään uudelleen.

Toisessakin vaihtoehdossa täytyy jokainen tuote punnita, mutta ohjelma laskee kulut automaattisesti. Kolmannesta vaihtoehdosta en ole aivan varma, miten se toimii. Käykö siinä niin, että yhdessä tapauksessa todelliset kulut eivät tule peitetyiksi, toisessa taas asiakas maksaa ehkä enemmänkin kuin Itella veloittaa?

Mietin vielä tuota ensimmäistä vaihtoehtoa – että postituskulut sisältyvät hintaan – silloin voi olla vaikeaa tehdä vertailua suhteessa muihin kauppoihin. Jos minulla ei ole erikseen postituskuluja, saattaa vaikuttaa siltä, että TUOTTEENI ovat kalliimpia, vaikka niin ei todellisuudessa olisikaan.

Nyt sinulla olisi taas mahdollisuus olla avuksi. Arvostan mielipidettäsi tässä asiassa. Ensiksikin, kuinka paljon ostat verkkokaupasta? Minkälaisiin toimitusmaksuihin olet törmännyt ostoksia tehdessäsi? Minkälainen tapa sinusta olisi kaikkein mieluisin, helpoin tai järkevin.

Odotan vastauksia paitsi asiakkaan näkökulmasta myös yrittäjän kannalta. Täällä lienee lukijoissa myös niitä, jotka itse pitävät verkkokauppaa.

Toivon voivani pian päästä avaamaan verkkokaupan ovet. Joka kuukaudesta tulee jo lasku, muttei mitään tuloja, ei sellainen kauppa ole kannattavaa!

Tällaisten ihanuuksien postittaminen ei maksa paljon, kulkevat kirjekuoressa, mutta sen sijaan

tällainen lehtikori painaa jo lähemmäs kolme kiloa, joten paketin lähettämisen hinta on aivan toinen.

Toki postittamisessa on huomioitava myös pakkausmateriaalin paino, eli hintaa määriteltäessä pitää jo suunnitella, miten tuote pakataan. Huh, huh! Monta kertaa olen ollut jo luovuttamassa, tuntuu niin työläältä.

Pellavasydämen Mervi
ps. Tätä pohtiessani ja kirjoittaessani kello on 4:41 yöllä. En ymmärrä, mikä nyt valvottaa, kun yleensä haluaisin aina nukkua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top