Pesukintaan virkkausohje

 Tässä tulee lupaamani ohje pesukintaaseen, joka valmiina näyttää tältä:

Nyt sinun täytyy vaan huomioida, että tämä ohje on tehty – niinkuin minä sen teen –  eli vasemmalla kädellä! Muutapa siis se ajatuksissasi oikealle kädelle…Tai siis onhan sanallinen ohje sama,  mutta kuvat…

Tarvitset paksua kalalankaa n. 50 g  ja siihen sopivan virkuukoukun numero 2-3.

Ensin virkataan 44 ketjusilmukkaa, jotka yhdistetään renkaaksi piilosilmukalla. Silmukat saavat olla aika löysiä.

(Tietysti voit lisätä tai vähentää silmukoita sen mukaan, miten isoon käteen tätä suunnittelet. Katso kuitenkin, että käsi menee renkaasta vaivattomasti sisään ja ulos, työhän ei valmiina jousta juuri lainkaan. Silmukoita tulee olla parillinen määrä)

Seuraava kerros tehdään kiinteitä silmukoita.
Tästä eteenpäin kerrokset ovat pylväitä ja se ensimmäinen on aina = 2 ketjusilmukkaa.
Koko kerros pylväitä, yksi pylväs jokaiseen kiinteään silmukkaan. Nyt työssä on siis 44 pylvästä.
Nyt alkaa ”mallikuvio”: Ensimmäinen pylväs tavalliseen tapaan, mutta seuraava tehdäänkin allaolevan pylvään YMPÄRI. kts. kuva. Ja seuraava taas normaalisti. Ole tarkkana, ettet hyppää yhdenkään alla olevan pylvään yli!

Tässä koukataan pylväs alla olevan pylvään ympäri

Näin muodostuu kennomainen rakennelma, joka toinen pylväs työntyy eteen, joka toinen jää ikäänkuin taakse. Aina kun tehdään pylväs toisen ympäri, siihen muodostuu nyppy, jotka ovat juuri niitä mukavasti hierovia nystyröitä!

Seuraavalla kerroksella aloitetaan normaalisti, ensimmäinen pylväs = 2 ketjusilmukkaa, toinen on tavallinen pylväs ja kolmas tehdään allaolevan ympäri.
Näin jatketaan joka kerroksella, mutta huomaa, että nyppykohta vaihtaa paikkaansa.
Kohollaan olevaan pylvääseen tulee tavallinen pylväs ja taaempana, syvemmällä olevaan tulee se ”ympäripylväs”.


Kun olet virkannut näin sunnilleen 5 cm, aloitetaan peukalon paikka (tai jatkat pidempään, jos haluat pidemmän varren kintaaseen). Kun olet tehnyt aloituskohdasta 15 pylvästä, tee 10 ketjusilmukkaa ja jätä alla olevat 7 pylvästä väliin. Jatka loppukerros normaalisti.

Seuraavalla kerroksella teet noihin ketjusilmukoihin tavallisia pylväitä ja sitä seuraavalla kerroksella aloitat taas mallikuviota. Nyt on niin, että jos jätät kaikki 10 pylvästä olemaan, kinnas levenee. Itse olen ratkaissut tämän niin että pikkuhiljaa kaventelen nuo 3 ylimääräistä pois, mutta tästä en osaa oikein ohjetta antaa….keksipä siis itse, olethan tässä vaiheessa jo oppinut tämän kennokuvion – tai sitten annat niiden olla – tai sitten teet alunperinkin vain 7 ketjusilmukkaa….Olen kokeillut useampia vaihtoehtoja ja tämä  vaan on osoittautunut parhaiten ”istuvaksi”.

Sitten jatketaan reiän jälkeen esim. 11 cm, eli koko kintaan pituus on n. 17 cm – tai sinulle sopiva mitta. Viimeiseksi tehdään kiinteitä silmukoita ympäriinsä ja sitten päätellään työ huolellisesti.

Jos haluat tehdä ripustuslenkin, se tehdään esim. näin:
Ota uusi lanka, virkkaa 12 ketjusilmukkaa ja näihin toinen kerros kiinteitä silmukoita. Päättele, mutta jätä langanpäät reiluiksi.  Vaihda virkkuukoukku isosilmäiseen parsinneulaan ja kiinnitä ripustuslenkki haluamaasi kohtaan. Minä laitan sen kerroksen vaihtumiskohtaan, joka asettuu kämmenen ulkosyrjälle ja on siis mielestäni mahdollisimman huomaamattomissa.

Parsinneulalla siis kiinnität toisen pään, kuljetat langan pujottelemalla vähän matkaa, että saat kiinnitettyä myös toisen pään ja sitten vaan päättelet langat huolellisesti.

Nämä kalalangat olivat yksinään liian ohuita tähän hommaan, joten kuljetin niitä yhdessä ja ihan kiva tämäkin kaksivärinen versio.

Siinä se on.
Muistathan, että kun tämä on minun ohjeeni, johon minulla on tekijänoikeus, saat tehdä tätä itsellesi ja antaa lahjaksi, mutta et voi myydä ohjeellani tehtyjä kintaita.

Ja eikun lankalaatikoita koluamaan, löytyykö sopivaa kalalankaa, pieni nyttyrä riittää. Paitsi, jos teet koko suvulle! Kerro, miten onnistuit. Ja että oliko ohje hyvä, vai pitääkö sitä jotenkin parantaa.

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top