On lukijalla ja lukijalla eroa, tottakai!

Tällainen kommentti tuli arvontaan liittyvään juttuuni ”Arvontaongelmia” 
Mitä eroa on kirjautuneella lukijalla ja satunnaisella lukijalla bloginpitäjän kannalta?

On kai olemassa sellaisia lukijoita, jotka poikkeavat kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai päivittäin, minulle ovat kaikki kuitenkin yhteisen nimittäjän alla, LUKIJAT. Ei kait ketään voi pakottaa ”liittymään jäseneksi”, ja mitä erikoista hyötyä siitä saa lukija, onko se juuri se kerran puoleen vuoteen tai kerran kolmeen kuukauteen osuva arvonta ?

Alunperin esittelin arvontaan osallistumismahdollisuudet näin 
Mitä eroa todella on kirjautuneella lukijalla ja satunnaisella lukijalla bloginpitäjän kannalta?
Kuvittelen, että anonyymi-kyselijä ei itse kirjoita blogia. Jos kirjoittaisi, uskon, että hän tietäisi montakin eroa. Olen toki nähnyt blogeja, joissa kirjoittaja kirjoittaa päivä toisensa perästä, mutta ei koskaan näe ei kuule mitään kenestäkään lukijasta. Yhtään kommenttia ei näytä tulevan, lukijalistassa ei ole ketään tai muutama. Hän ehkä haluaakin kirjoittaa itselleen päiväkirjan tyyppisesti. Tokikaan ulkopuolinen ei näe tilastoja, joista bloggaaja itse näkee, ketä hänen juttujaan käy lukemassa.Toisessa ääripäässä on tietysti  blogit, joissa on aivan valtavat määrät lukijoita ja kommentoijia.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Jos minulla ei olisi yhtään lukijaa tuossa oikealla puolella olevassa ruudukossa, olisin kovin surullinen, enkä tiedä, olisinko jaksanut jatkaa kirjoittamista. Väkisinkin miettisin, ettei kukaan tykkää tästä tai ei muuten halua ”leimautua mun kanssa leikkimään”.
Satunnaiset vierailijat ovat tottakai tervetulleita lukemaan (paitsi ne ystävät, jotka korvaavat henkilökohtaisen kanssakäymisen sillä, että käyvät kurkkaamassa kuulumiseni täältä, mutta eivät jätä mitään jälkeä itsestään ja ne jotka eivät minusta pidä ja käyvät täällä kertomassa sen — esim.) Eniten tykkään kuitenkin juuri noista kirjautuneista lukijoista, joiden elämään pääsen minäkin tutustumaan. Kun he kommentoivat, näen silmissäni kirjoittajan ja tiedän vähän hänen taustoistaan. Edellyttäen tietenkin, että heillä on oma blogi. Silloin tämä bloggailu on vastavuoroista ja minun on paljon kivampi kirjoittaa, kun on jonkunmoinen käsitys siitä, minkälaisia ihmisiä tekstejäni lukee.
Sanoohan esiintyjätkin, että voi olla vaikea orientoitua pelkälle mikrofonille laulamiseen. Paljon helpompaa on esiintyä, kun näkee yleisönsä. No, voi kai se toisinpäinkin olla. Mutta on aivan eri fiilis ”nähdä” yleisönsä.
Arvostan jokaista kirjautunutta lukijaani. Arvostan myös satunnaisia lukijoita ja kommentoijia, jotka kuitenkin omalla nimellään tai nimimerkillään kertovat hiukan taustaa itsestään. Anonyymejäkään en vieroksu, mutta toki toivoisin, että vakituiset kommentoijat keksisivät vaikka jonkun kuvaavan nimimerkin. Sillä tavallakin voisimme vähän enemmän tutustua toisiimme. 
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Tämä kaikki oli bloginpitäjän kannalta. Lukijana haluan itsekin kirjautua lukijaksi, koska se on paljon helpompaa. Ne blogit, joita luen epäsäännöllisesti, joudun käymään tarkistamassa onko tullut kirjoitusta vai ei. Jos sen sijaan olen kirjautunut lukijaksi bloggerin lukijalistaan tulee aina tieto uudesta päivityksestä  – ei siis tarvitse turhaan plarailla…
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Ei ole aivan tavatonta, että blogin pitäjä sallii kommentit vain rekisteröituneiltä lukijoilta. Näin hän välttyy ikävältä mielipahalta. Hyvin usein arvontoja järjestetään myöskin vain rekisteröityneille lukijoille, näin halutaan heitä palkita. Toki moni tarjoaa arvontaan osallistumismahdollisuuden kaikille ja tuplamahdollisuuden sille, joka liittyy lukijaksi. Jokainen saa itse päättää, miten toimii.
Ketää ei todellakaan voi PAKOTTAA liittymään lukijaksi ja miksi ihmeessä kukaan haluaisi edes yrittää? Mitä hyötyä rekisteröitymisestä saa, kysyi anonyymi kommentissaan. No, juuri sen hyödyn, että pääsee osallistumaan näihin karsittuihin arvontoihin ja mielestäni tuo lukulista on myös erittäin hyvä palkinto siitä, että on rekisteröitynyt vakituiseksi lukijaksi.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Tietenkään ei voi kieltää sitä, että on ”hienoa”, jos blogin pitäjällä on paljon lukijoita. Kyllähän sekin kertoo jotain blogista, miten suosittu se on. Ehkäpä niistä kannattaa toistenkin ottaa oppia ”miten tehdään blogi, jota ihmiset haluavat lukea?”  Olen ymmärtänyt, että blogisteille, joilla on paljon lukijoita, tulee erilaisia yrityselämän tarjouksia yhteistyöstä. Ja parhaassa tapauksessa näistä hyötyvät sekä bloggaaja että myös lukijat.

Anonyymi, saitko vastauksen kysymykseesi? 
Mitäs te muut kommentoisitte tähän? Kertokaahan omia kokemuksianne, luetteko blogeja satunnaisesti vai oletteko kirjautuneet lukijaksi? Onko siitä hyötyä? Minkälaiseen blogiin ette ainakaan halua liittyä?
Pellavasydämen Mervi kirjoittelee näin yöaikaan, kun ei tullut uni. No ei tietenkään: Viideltä tulin putiikista, kuuden aikoihin meni pikkupäikkärille, mutta heräsin puoli kymmeneltä ja nyt on ihan turha odotella unta. Taidan alkaa suunnitella myös hoitovirhevaatimusta Tyksiin. Niin kauan on se jo ollut työn alla… 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top