Pidämme kiinni tekijänoikeuksista!

Esittelin teille huovutetun Lumienkelin ja suunnittelin antavani siihen myös ohjeet. Kysyin kuitenkin ensin Alavuden Taitokeskus Ourasta lupaa. Sain heiltä tällaisen vastauksen:

Mukava kun Lumienkeli tekemispaketti herättää myönteistä kiinnostusta.
Valitettavasti emme kuitenkaan voi antaa lupaa ohjeen jakamiseen. Me
itsekään emme voi antaa / myydä pelkkää ohjetta, vaan ohjeen saa vain
tekemispaketin mukana.

Lumienkeli tekemispaketteja voi tilata Rustoopuori Oy:n nettikaupasta,
rustoopuori@taitoep.net

Näinhän sitä vähän uumoiltiinkin. Jokaisella meillä käsityöläisellä ja harrastajallakin on yksinoikeus omiin luomuksiinsa. Tekijällä on  oikeus määrätä, missä myydään ja millä hinnalla. Tämän ohjeen suunnittelija on päättänyt näin ja siihen me tyydymme. 

Toisen kysymyksen esitin Kauhavan Kangas-Aitalle. Heidän nettisivuillaanhan on paljonkin ohjeita. Putiikissani on näytillä useampiakin matontekeleitä. Kysyin puhelimitse, että saako Juhannusruusu-maton ohjetta jakaa ja sain vastaukseksi, että toki saa, sitä vartenhan niitä julkaistaankin! Jatkoin kysymällä, että saako ko. mallilla tehtyä mattoa myydä. Nyt vastaus olikin vähän empivämpi, mutta näin: saa myydä, jos on tehty Kauhavan Kangas-aitan materiaaleista.

Jos tästä pidettäisiin kiinni, niin silloin kaikki ne Juhannusruusu-maton myyjät, jotka tekevät sitä muiden kuin Kangas-Aitan kuteista, tekevät väärin.

Moni naureskelee näille tekijänoikeusasioille ja yrittää kiertää niitä. Toki usein ei olla edes tietoisia tällaisista säännöksistä. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että lakia pitää noudattaa. Kyllä minuakin kirpaisee, kun huomaan omia mallejani kopioidun ja että toinen tienaa sillä, minkä minä olen keksinyt. Ei se voi ollakaan oikein!

Tähän loppuun kuvia omista neulomisistani – pipoja, joiden malli on ”omasta päästä”,  neuloessa keksitty…

Tästä mallista olen tehnyt monenlaisia versioita

Tämän allaolevan pipon mallineule onkin aika jännä. Viime vuonna yksi asiakas toi tällaisen – sisarensa kaupasta ostaman – pipon ja pyysi tekemään samanlaisen itselleen. Kylläpä kauan sitä pyörittelin ja ihmettelin, että miten se on tehty. Kysäisin käsityönopettajaltakin ja hänen  mielestään se on neulottua patenttia.

En saanut järkeeni edes sitä, mistä päästä työ aloitetaan. Sitten löysin netistä vähän samantyyppisen lippiksen ohjeen ja siitä muuttelemalla sain kuin sainkin suunnilleen mallin mukaista pintaa syntymään. Silmukkamäärät ja varsinainen malli on omani. Tämä vaan on niin harva, että tuuli menee läpi, mutta kun laittaa ainakin alareunaan fleece-vuorin niin onpa lämmin!

Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top