Näppipyyhe pitsillä

Kun yht’äkkiä muistin, että aiemmin tein näppipyyhkeitä pitsillä, päätin taas ommella samantyyppisiä. Vaikka jo teko-ohjeen postasinkin, teen sen uudelleen. Jospa sinäkin innostut koristelemaan näppiksen.

Tässä kaksi ehkä kauneinta aikaansaannostani tältä viikolta:

Nämäkin on tehty jonkun kangaspuissa kutomista pyyhkeestä. En tiedä, onko sitä koskaan käytetty, näyttävät ja tuntuvat uuden karheilta. Näissä oli nimikirjaimet keskellä, leikkasin sen osan pois ja näin sain kaksi näppipyyhkeeseen sopivan kokoista. Pyyhkeen päitä siis. Oletan, että on pellavasta kudottu ja valitsin yläosaksi myös pellavaa, mutta nykyaikaisesti tehdastekoista.

Seuraava pyyhe oli väritykseltään hivenen erilainen ja siihen sopivaa yläosaa jouduin hetken miettimään. Mutta kangasvarastoni on… hmm… kokolailla valtava, joten yleensä kyllä löydän mieleisen. Pyyhe lienee pellavaa, mutta nyt värisävy vaati valitsemaan tällaisen murretun vihreän kankaan. Sen sijaan pitsi on ihan käsin virkattu, joten ehkä se kompensoi väärää materiaalivalintaa?

Ylläolevassa kuvassa on tarvittava materiaali

Ensin ommellaan pitsi toiseen yläosan kappaleeseen. Kapea soiro ommellaan nauhaksi eli taitellaan reunat keskelle.

Sitten neulataan pyyhkeen yläosa sopivaksi. Se ommellaan takakappaleen oikealla puolelle, eli siihen, missä ei ole pitsiä. Yläosan reunoille täytyy jäädä saumanvarat. Kts. punainen nuoli.

Tämän jälkeen ommellaan pitsipuoli kiinni pyyheosaan, sen etupuolelle. Ommel kannattaa tehdä nurjalta puolelta, jotta näet, että edellinen tikki peittyy.

Tähänkin kappaleeseen täytyy jäädä saumavara (punainen nuoli) jotta yläosan kappaleet saadaan ommeltua yhteen. Toisessa kuvassa.

Sitten ommellaan yläosan reunat oikeat puolet vastakkain, niin, että pyyhe jää ompeleitten keskelle, mutta jätetään ylös vajaan sentin saumavarat ja yläreuna kokonaan ompelematta. Tästä aukosta pyyhe käännetään oikein päin.

Tässä vaiheessa on hyvä silittää yläosa – ja toki sen voi myös tikata kauttaaltaan – mutta minä en sitä tee. Yläosan ompelemisen helpottamiseksi siihen voi silittää taitoksen. Sitten yläreuna tikataan umpeen ja samalla kiinnitetään nauha.

Niin kaunis tuli tästäkin. Sopiva nappi vielä ja pyyhe on valmis viritettäväksi uuniin luukkuun, kaapin oven kahvaan, leipojan essun nauhaan… Ihan parhaita pyyhkeitä nämä!

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top