Hirvee pipopää

Nyt kyllä hävettää! Mutta kun olin päättänyt, että tänä iltana laitan kuvat kahdesta valmistuneesta piposta, niin ei auta. Mun mielestä kyllä

a) minusta saa hyviä(kin) kuvia
b) tämä kuvaaja ei ole oikein asiantuntija

Ehkä olisi pitänyt odottaa huomiseen, niin olisin kuvannut nämä – sinänsä kauniit pipot – irtopään päällä?

Tätä mallia olen tehnyt erilaisin variaatioin jo useampana talvena. Puotini asiakkaista varsinkin vanhemmat tädit ovat kovasti ihastuneet tähän ”kaupunkipipoon” joka on hattumaisempi kuin tavallinen pipo. Erilaiseksi nämä saa tietysti väriä, mutta myös lankaa vaihtamalla. Pörröisestä langasta tulee kiva, samoin monivärisestä langasta.

Auts! Tässä ne nyt ovat:

Pipo on neulottu kolmessa osassa: ensin tuo keskellä oleva palmikko-osuus. Tässä versiossa on kolme palmikkoa rinnakkain. Tätä neulotaan niin pitkään, että kaistale riittää pään ympäri.

Alareunasta poimitaan noin 100 silmukkaa, joilla neulotaan 1 oikein – 1 nurin. Punaisessa pipossa on näin saatu resori käännetty puoliksi ja toinen reuna ommeltu käsin kiinni. Muodostuneeseen kujaan voi sitten pujottaa kuminauhan, jos tuntuu, että on liian iso.

Alla olevassa valkoisessa pipossa on sen sijaan neulottu vain muutaman sentin mittainen resori ja päätelty löyhästi.
Tätä kuvaa katsomalla taidan keksiäkin, mikä tässä mättää…. tuota päälakiosaa olisi pitänyt neuloa vähän korkeammaksi. Silloin ei olisi näyttänyt ”lättähatulta”.
Päälakea varten palmikko-osuuden yläreunasta poimitaan myös noin 100 silmukkaa, joilla neulotaan oikeaa muutama kerros. Minä olen tehnyt kavennukset neljässä kohtaa. Vähän tuo päälaki näyttää siltä, että siellä voisi olla joku – tupsu, pieni tötterö taijoku…
Meidän suvussa on kaikilla kovin iso pää – ympärysmitta noin 60 cm. Usein tekemäni hatut, lakit ja myssyt ovatkin liian isoja, kun teen itselleni sovittaen. Sensijaan nämä pipot ovat minulle kylläkin just sopivia, mutta mielestäni saisivat olla keskiosastaan vähän isompia, jottei menisi noin pitkin päätä. Mutta itsellenihän näitä en olekaan tehnyt. En pidä koskaan mitään päässä. Nämä laitetaan myyntiin.
Nyt on menossa pipomania. Silloin syntyy pipoja kuin sieniä sateella. Mistähän langasta seuraavaksi? Ja mikä väri? Voisi kokeilla jotain vähän vaativampaa palmikkokuviota. 
Jos joku haluaa tähän tarkemmat ohjeet, voin kyllä sellaisen väsätä ja kuvata vaiheet.
Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top