Kaksi paperinarukurssia on nyt takanapäin. Hyvin ne menivät. Molemmilla kerroilla oli n. 10 osallistujaa. Yhtään enempää ei mahtuisikaan Pellavasydämen tiloihin. Toisena iltana emme enää yrittäneetkään järjestää pöydän ympärille tilaa, koska kaksi tuntia on niin lyhyt aika, ettei siinä ehdi omaa työtä aloittaa. Osallistujat siis vain kuuntelivat ja sylissä tekivät pikkuharjoituksen. Valokranssi ja – ryijy ovat niin helppoja toteuttaa, että mielestäni se meni ihan hyvin näin kuivaharjoittelunakin.
Tällaisen ohjeen jaoin valokranssin tekemisestä:
Valokranssi ohje: Pellavasydän, Mervi Lamminen
Näitä tarvitset: hinta noin:
– ohut (1,65) paperilanka 100 g vyyhti 6 euroa
– isot pyöröpuikot koko 10, 12 tai 15 5 euroa
– metallirengas halk 20cm tai miten suuren haluatkin 3,5 euroa
– valosarja esim. 20 lamppua, tarkista turvallisuus 5 euroa
Hintaa tulee kaikkineen noin 20 €
Luo isoille puikoille 40 – 80 silmukkaa.
Neulo aina oikeaa 100 g:n vyyhti loppuun jättäen hiukan ompelulangaksi. Jos olet luonut 40 silmukkaa, saat korkeamman kuin 80 silmukkaa luoden, mutta 45 senttiäkin riittää korkeudeksi. Päättele kappale löyhästi. Ompele näin saadun kappaleen sivut yhteen, saat siis lieriön.
Kiedo metallirenkaan ympärille valosarja. Jos metallirengas ei ole valkoinen, voit maalata sen tai esim. kietoa valkoista lankaa tai paperinarua sen ympärille.
Metallirenkaan ja valosarjan ympärille ”pyörittelet” kutomasi lieriön. Ompele paperinarulla harvoilla pistoilla kiinni. Ja siinä se – ihana valontuoja valmis nautittavaksi!
Kerroin materiaalit ja työtavat. Sitten meillä oli eri työvaiheissa olevia töitä, joita sai hiplata ja verrata. Näytimme kranssit sekä 1,65 paperilangasta ja 0,8 paperinarusta.
Ryijyä varten olin leikannut pienet palaset pohjakangasta ja siihen jokainen sai kokeilla ryijysolmun tekemistä.
Ryijyn avustava ohje oli tällainen:
Valoryijyn valmistus Ohjeet: Pellavasydän, Mervi Lamminen
Tarvikkeet:
Ryijypohja
Paperinarua
Tylppäpäinen, isosilmäinen neula tai virkkuukoukku
lasta, jos haluat nukista samanmittaiset
maalarinteippiä reunojen vahvistamiseen
rimaa tai valmiit kehykset
valosarja
Ryijysolmu:
(En millään saanut kuvia liitettyä tähän)
Jos paperinaru tuntuu kovalta, voit kostuttaa sen valmiiksi, jolloin se on taipuisampaa. (laita esim. 60cm pitkät pätkät märän pyyheliinan sisään kostumaan)
Jätä työn reunoille tyhjää, jotta saat hyvin käännettyä. Vahvista reunat maalarinteipillä, jotta ne eivät lähde purkautumaan.
Työ etenee vasemmalta oikealle ja alhaalta ylöspäin
Seuraava kerros tehdään lomittain edellisen kanssa.
Muita mahdollisuuksia:
– käytä erilaisia nukkalankoja: villalankaa, eripaksuisia paperinaruja, kulta- tai hopealankaa, muita efektilankoja
– voit avata paperinarua paikoitellen
– nukat voivat olla eri pituisia, jolloin saat työhön kolmiulotteisuutta
– kehyksinä voit käyttää vanhaa lautaa, vanhoja taulunkehyksiä, ympyrää (vaikka pyöränvanne),
Halutessasi voit harventaa kerroksia, tehdä vaikkapa vain joka toiseen kerrokseen nukat.
Kun saat työn valmiiksi, poista maalarinteipit reunoista ja suunnittele kiinnittäminen.
Lopuksi pujottele valosarja nurjalle puolelle – rei’istä läpi. Voit laittaa valot järjestykseen tai sikin sokin. Jos näyttää, että valot tipahtelevat pois, voit kiinnittää ne muutamalla pistolla.
Tuossa ohjeessa tietysti ne kuvat ovat oleelliset, mutta ne nyt eivät suostuneet tähän liittymään. Siirrän ohjeet myös tuonne OHJEET sivulle ja yritän sinne saada myös kuvat mukaan.
Tässä kuvassa ihan toisenlaista valoa. Kuvan asetelma on kotoa, vähän jo kulahtaneet ”jouluvalot” lasimaljassa.
Innostuin (ja luulenpa että myös osallistujat) niin kurssista, että taidamme järjestää vielä toiset ennen joulua. Moni kun innostui tekemään kranssin joululahjoiksi. Toki tämä on yrittäjälle mainio tapa saada materiaalia myydyksi. Osallistumismaksu oli vapaaehtoinen, koska en ollut muistanut sitä jokaiselle kertoa. Jotkut halusivat maksaa.
Mervi – koittaa lepuutella ruumistaan, kun pää särkee taukoamatta. Johtunee yhden lääkkeen puutteesta, joka taas johtuu siitä, että resepti on hukassa….tyypillistä minua.