livekalakeitto

Minun ehdottomasti paras jouluherkkuni on livekalakeitto. Ilman sitä joulu ei olisi joulu! Harmi, että meidän kokki ei tee sitä kuin yhden kerran vuodessa, tapaninpäivänä. Söisin paljon useammin.

LIvekala on monelle kauhistus. Myönnän, että sen haju ei ole kovin herkullinen. Se ehkä saa enemmistön karttamaan koko ruokalajia.

Muistan ajan, kun livekalaa myytiin kaupoissa kuivattuina pitkinä koppuroina. (Kuva: Savon Sanomat)

Niitä sitten lioteltiin ja useimmat keittävät sen erikseen. Meillä sen sijaan lipeäkala tehdään keitoksi. Tapa lienee aika harvinainen ja ehkä vain pienen sisäpiirin juttu täällä Varsinais-Suomessa. Mieheni on kotoisin Kustavista, meren rannalta, mutta heillä ei ole koskaan livekalaa syöty. Minun äitini on kotoisin Kalannista ja siellä isänikin on ensimmäisen kerran elämässään saanut livekalakeittoa. Hänen lapsuudessaan livekala keitettiin erikseen, perunat ja valkokastike lisänä.

Suomessa on kaksi lipeäkalan tuottajaa, Hätälän kala ja Martin Kala. Tänä jouluna kalan saannissa on kuulemma ollut vaikeuksia ja miehenikin nappasi viimeisen myynnissä olevan paketin – onneksi sai!

Resepti on äitini peruja.

Tein pienen kuvasarjan mieheni keittäessä tätä suurta herkkua. Ohje yllä on siis äitini perua.

Muistan äitini muistuttaneen, että perunat pitää olla siivuja, ei lohkoja, niinkuin muissa keitoissa. Ohjeen mukaisesti perunat keitetään suolalla maustetussa vedessä kiehumapisteeseen. Sitten lisätään kalapalat ja odotetaan tuoksua, joka täyttää huushollin!

Keittoaika ei ole pitkä, 15 min ja sen jälkeen kaadetaan vesi tarkkaan pois. Tässä vaiheessa mieheni huolellisuus palkitaan, sillä hän noukki jokaikisen ruodon ja nahkapalan pois.

Samalla valmistetaan valkokastike – vaalea rasvasuurus, jonka opimme kotitaloustunnilla. Tässäkin kohtaa ihailin mieheni rauhallisuutta, sillä hän malttoi pitkän tovin sekoitella kastiketta, jotta se ei pala pohjaan. Kun kastike on valmis, se kaadetaan perunoiden ja kalan päälle. Tässä siis yhdistetään samat elementit, kuin erikseen kala, perunat ja kastike tarjottaisiin.

Kovasti ei kannata sekoitella, sillä muuten tuloksena on muhennosta.

Lautaselle lisätään maustepippuria ja muskottia ja NAM! Ei mikään jouluruoka maistu näin hyvältä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top