Näppipyyhkeet ja miten ne tehdään

Tästä on jo lähes 20 vuotta aikaa, kun ensimmäiset näppipyyhkeet ompelin. En muista, olinko jossain nähnyt sellaisen, vai ihan itsekö keksin, tuskin? Nimi NÄPPIPYYHE aiheutti hämminkiä ja useimmin sitä kutsuttiinkin NAPPIPYYHKEEKSI, eikä sillä väliä, kumpikin lienee yhtä hyvä! Näpit pyyhitään pyyhkeeseen, joka kiinnitetään napilla.

Vaihtelevasti olen niitä kaikki nämä vuodet ommellut. Tässä muutama viikko sitten kun aloin järjestellä ompeluhuonettani ja löysin laatikon täynnä keskeneräisiä töitä, käsiini osui myös valtava määrä valmiiksi leikattuja pyyhe- ja kiinnitysosia. Näitä froteepyyhkeen palasia oli valmiiksi leikattuna ja osa jo ommeltuinakin. Samoin noita yläosia oli puolivalmiina. Tein ne kaikki valmiiksi. Yli 40 kpl.

Viimeinen ylläolevista on jouluinen, mutta tein nekin valmiiksi – niitä on paljon, mutta onhan joulu jo tuossa tuokiossa…

Sitten ompelin vohvelikankaasta ja omankin keittiön värimaailmaan sopivan mustan-harmaan.

Oijoi, miten kauniita näppiksiä olenkaan joskus tehnyt, nuo ruudulliset!

No, nyt mieleeni putkahti vanhat, ehkä käyttämättömät pellavapyyhkeet ja puuvillaiset keittiöpyyhkeet. Niitä kun minulla on ihan yli oman tarpeen, niin päätin leikata kahtia ja valita kivoja yläosia niihin. Tällaisia tuli:

Nämä kaksi tein omaan keittiöön kokeiltavaksi – ja todennut, että nämä on kyllä ihan parhaat näppipyyhkeet! Meillä ei keittiössä ole mitään muuta paikkaa pyyhkeelle kuin tuo uunin luukku ja hyvin toimii.

Miten näppipyyhe tehdään?

Tähän pyyhepariin leikkasin pellavapyyhkeen puoliksi. Yläosan malli voi olla melkeinpä mikä vaan, mutta kaksi samanlaista ommellaan yhteen, alareuna jätetään avoimeksi. Nyt tämä kappale käännetään oikein päin ja yritetään kulmista saada terävät ja samanlaiset.

Pyyhe neulataan sopivaksi yläosaan – tähän on monta tapaa, pääasia että ovat saman levyisiä. Yläosan alareunaan voi silittää taitoksen, jolloin se on helpompi ommella.

Itse olen laiska, enkä aina viitsi ommella noita taitoksia erikseen, vaan suurruuttelen suoraan kiinni tuohon yläkappaleeseen. Siittä vaan nuppineulojen päältä, silmät kiinni… Lopputulos on kyllä varmemmin siisti, jos viitsii ensin ommella laskokset ja tarkistaa mitta.

Ensin ommellaan yläosa pyyhkeen nurjalle puolelle.

Sitten käännetään yläosan toinen puoli eli päälleppäin tuleva niin, että se peittää äskeisen ompeleen.

Yläosaan tehdään napinläpi.

Tällä koneellani napinläpi on helppo tehdä (ja mielestäni tämä systeemi on paras käytössä) mutta joskus haluan tehdä kiinnityksen toisin.

Esimerkiksi, jos teen yläosan tilkusta, eikä se oikein riitä, voin tehdä erikseen ripustuslenkin samasta kankaasta tai valmiista nauhasta.

Samalla kun yläosan kappaleet ommellaan yhteen, yläreunan väliin ujutetaan tuo nauha.

Kuten huomaat, tämä yläosa on eri mallinen kuin ensimmäisissä kuvissa.

Niin kivat pyyhkeet näistäkin tuli.

Pellavasydämen Mervi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top